Published On: mar, Aug 19th, 2014

Vila lui Dinu Patriciu din Primaverii a apartinut unui brailean

Share This
Tags

09_casa_patriciu_ (1) copy* Octav Doicescu s-a nascut la Braila si este arhitectul care a proiectat cladirea “Operei Romanie”, dar si cel care a creionat cartierul protipendadei bucurestene, Primaverii * Vila lui Doicescu din Primaverii a fost cumparata dupa Revolutie de milionarul Dinu Patriciu, care a murit marti, 19 august, intr-un spital din Londra *

Arhitect si academician roman, Doicescu s-a nascut la data de 9 ianuarie 1902 la Braila, iar apoi a urmat cursurile liceale la Ploiesti, unde a si cunoscut-o pe viitoarea sa sotie  Suzana Carapancea, nepoata revolutionarului pasoptist Dimitrie Papazoglu.

Arhitectul brailean nu a fost membru al nici unui partid politic, nici in timpul monarhiei, dar nici in regimul comunist.

Doicescu a primit in anul 1939 titlul de cetatean de onoare al orasului New York, inmanat chiar de primarul republican Fiorello La Guardia.

Considerata de critici ca fiind o lucrare de slavire a regimului comunist, Opera Romana din capitala a fost proiectata de brailean in 1953. Fiul acestuia, Andrei Doicescu considera ca desi Opera este “o buba in cariera tatalui sau”, ea nu a respectat planurile initiale, ci a suferit modificari aduse de un consilier sovietic.

Doicescu a proiectat primele 40 de case din cartierul Jianu din Bucuresti, actualul cartier Primaverii, destinat initial muncitorilor de la Uzinele Municipale din capitala.

Dupa 1990, una dintre casele proiectate de arhitectul din Braila a fost locuita de liderul taranist Ion Ratiu, iar astazi apartine celebrului antrenor Mircea Lucescu.

In cartierul Primaverii a locuit si Doicescu, intr-o locuinta schitata chiar de el, unde a si murit la data de 10 mai 1981. Vila a fost cumparata de milionarul Dinu Patriciu, si el arhitect de profesie.

Patriciu a declarat ca a cumparat imobilul din motive sentimentale, deoarece nu si-ar fi dorit ca acest monument de arhitectura  “sa se risipeasca din cauza prostului gust al unui nou proprietar”.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-