Published On: mie, Aug 6th, 2014

Sportivii braileni fac performanta pe banii lor. Ministerul a alocat doar 2 miliarde la CSM Braila

Share This
Tags

box- bronzIn fiecare an sportul brailean ca de altfel toate sectiile de sport din tara, care sunt finantate de Minister sufera din cauza sumelor mici care sunt alocate de la Bucuresti.

In 2014, Clubul Sportiv Municipal din Braila a beneficiat de un buget anual de 2 miliarde de lei, jumatate fata de suma primita in 2013, aproximativ 4 miliarde.

Cu toate ca sportivii legitimati la CSM Braila au rezultate notabile, anul acesta, ca si anul trecut antrenorii cauta sponsori privati sau chiar vin cu bani de acasa pentru a putea participa la competiile din tara.

199.992 ron este suma exacta care a venit, intr-un tarziu, de la Ministerul Tineretului si Sportului pentru CSM Braila. Cum se poate impartii aceasta suma pe 10 sectii, astfel incat sportivii sa aiba conditii de antrenament si sa obtina si rezultate mari, nimeni nu stie.

Munca, pasiunea si dorinta de a invinge sunt principalele atuuri ale sportivilor braileni la competitile nationale.

Box, unul dintre sporturile cele mai medaliate de la CSM Braila are alocat in acest an un buget de 45 000 lei. Sala de box de la CSM Braila este una dintre cele mai bine dotate sali din tara, insa conditiile bune de care beneficiaza pugilistii braileni nu s-au realizat din bugetul de la Minister ci din banii antrenorilor dar din sponsorizari.

kaiac-canoe3

Kaiac-canoe, o alta sectie a CSM-ului beneficiaza in acest an de 32 000 mii de lei.

Tinerii sportivi de la aceasta sectie au foarte putine competitiile la care participa pe intreg anul, insa nu au bani ca sa se prezinte la toate, ba chiar in acest an nu au avut buget nici macar pentru un cantonamnet.

"Am plecat la Ploiesti cu trei copii, alti 12 vin cu masina de la Club iar inca 4 vin cu trenul. Nu avem bani sa mergem cu totii. Am venit cu masina personala si am putut sa iau cu mine cativa copii. Norocul nostru ca am putut sa prindem cele trei competitii pentru ca bugetul nu ne mai ajunge sa participam si la Cupa Romaniei", a declarat antrenoarea de la Canoe, Florentina Ion.

minivolei roxanaMinivoleiul de la CSM beneficiaza de cea mai mica suma si anume 6 000 de lei. Pana acum, sectia de minivolei a cheltuit deja 2 000 de lei la turneul semifinal. "Mai avem doar 4000 de lei pe care ii pastram pentru competitia care incepe in toamna. Sunt putin bani, dar ce sa facem? Mai vin din sponsorizari, de la antrenori dar asta e. De anul acesta este si echipa de sperante dar aceasta nu este finantata de Minister. Banii oricum au venit tarziu dar ii impartim si noi dupa cum putem", a declarat Costi Baciu.

Alexandru Toma- dirt-trackDirt-track-ul un alt sport care a dus Braila de fiecare data pe podium are un buget de 26 000 lei pentru acest an. Intretinerea motoarelor este foarte costisitoarea, pe langa faptul ca unele dintre ele se strica in timpul antrenamentului iar sportivii sunt nevoiti sa stea la coada ca sa se antreneze pe motor altui coechipier. Sectia de dirt-track beneficiaza in schimb si de o finantare suplimentara care vine de la sponsori, bugetului venit de la minister adaugandu-se alti 26 000 de lei.

Din cei 199.992 lei primiti de la Minister, directorul Marian Neta a fost nevoit sa imparta banii pe sectii astfel:

Box – 45 000 lei; Atletism – 30 000 lei; Ciclism – 15 000 lei; Canoe – 32 000 lei; Minivolei – 6 000 lei; Dirt-Track – 26 000 lei + 26 000 lei din sponsori privati; Inot – 13 000 lei; Judo – 13 000 lei; Tenis de camp – 6 992 lei; Triatlon – 13 000 lei

Performante notabile CSM – 2013

Boxul a fost in 2013 cel mai medaliat sport din Braila. 28 de medalii au obtinut pugilistii braileni la Campionatele nationale si la Cupele Romaniei, CSM Braila fiind singurul club din tara medaliat la toate categoriile de varsta. De asemenea sportivii braileni au participat si la Campionatele Europene si au reusit sa termine pe un onorabil loc 5. Printre sportivii cu rezultate in 2013 la box ii amintim pe Marian Visan, Marian Pita, Robert Jitaru, Andrei si Dragos Ghionea, Gabriela Visan, Veronica Chiriac, Nicoleta Bocioaca si multi altii.

Dupa multe medalii castigate, profesorul George Pertea a fost desemnat antrenorul principal al Centrului Olimpic pentru juniori si tineret care este din acest an si la Braila. De la CSM, Pertea a cooptat 4 pugilisti, Robert Jitaru, Andrei Gheonea, Vlad Sava si Alexandru Giurgea. De asemenea antrenor secund la lotul olimpic de juniori si tineret va fi braileanul Gigi Moise.

Cu toate ca la Braila nu exista un teren de atletism pe care sportivii sa se antreneze, totusi, medaliile nu au incetat sa vina in 2013, Braila avand anul acesta doi vicecampioni nationali la seniori si un vicecampion national la juniori. Printre ei se numara si Anamaria Ionita si Aurel Baciu care au devenit in acest an vicecampioni nationali la seniori.

anamaria ionita atletismLa Campionatele Nationale de atletism pentru seniori de la Bucuresti CSM Braila a fost reprezentata de cei doi atleti ambii cucerind medaliile de argint.

La categoria juniori, Anca Tolea legitimata la CSM Braila a devenit anul acesta vicecampioana nationala. De asemena la categoria copii foarte multi sportivi de la Braila au urcat in 2013 pe podium printre ei ii amintim pe Andreea Orac, Raluca Dascalu, Andrada Bontas, Tiberiu Tanislav, Cristinel Orac dar si altii.

In ciuda conditiilor precare de a se antrena cum trebuie, atletii braileni au demonstrat si in acesta an ca sunt adevarati sportivi si au dus numele orasului nostru pe podium, atat in tara, cat si in strainatate.

Dirt-track-ul este un alt sport la care Braila a fost reprezentata cu cinste in tara, sportivii legitimati la CSM aducand medalii acasa.

La Campionatul National Individual categoria juniori, braileanul Ionel Valeanu a devenit anul acesta vicecampion national, aducand la Braila medalia de argint. La seniori Braila a ocupat anul acesta primele doua locuri. Fanica Popa a devenit campion national la dirt-track iar Alexandru Toma a ocupat pozitia a doua devenind vicecampion national. La Cupa Romaniei doi braileni au urcat pe primele doua locuri. Sorin Popa a castigat mare competitie in timp ce colegul sau de la CSM Braila, Fanica Popa a urcat pe locul 2, castigand medalia de argint.

Campionul national en titre de seniori in 2013, Fanica Popa, a fost desemnat in 2014 ca vicepresedinte al Federatiei Romane de Motociclism. De asemenea, braileanul Alexandru Toma a fost numit antrenor secund la lotul national.

Diana mocanu- Nistor CatalinCamelia Potec si Diana Mocanu sunt doua nume mari din inotul romanesc. Cu toate ca aceste doua sportive au castigat la vremea lor medalii importante, din pacate inotul nu mai este la un nivel ridicat la Braila, ba din contra, este cel mai slab sport in zilele noastre. Sectia de inot de la CSM Braila este singura care nu a obtinut in anul 2013 nicio medalie, ocupand locuri slabe la toate campionatele nationale.

Copii de la sectia de inot de la Clubul Sportiv Municipal Braila, Ganea Cristian, Gavrila Madalin, Ciutacu Robert, Hancu Laura, Stoian Alexandru, Constantin Damian, Milos Robert, Ghionu Denis si Ariton Alexandru, antrenati de Diana Mocanu si Nistor Catalin au adus in acest an primele rezultate notabile la Braila. Dupa ce clubul brailean ocupa in anii trecuti locuri codase la competitile de inot, anul acesta sportivii de la CSM au urcat de 15 ori pe podium.

In anul 2013 s-au mai remarcat si sportivii de la sectiile de ciclism, judo, kaiac-canoe, tenis de camp, volei si triatlor, acestia aducand medalii importante la Braila.

Dornici de performanta, sportivii braileni continua sa obtina rezultate chiar si fara o finantare mare. Anul acesta atlestismul, boxul dar si alte ramuri de la CSM Braila au adus din nou medalii la noi in oras.

Comentarii

comentariu

About the Author

-