Published On: vin, Aug 1st, 2014

Marele cascador Szobi Cseh a murit! “Buza de iepure” a pierdut lupta cu boala necrutatoare

Share This
Tags

Szobi CsehCelebrul cascador Szobi Cseh a murit vineri dimineata, dupa o suferinta greu de imaginat, pierzand astfel lupta cu o boala necrutatoare, cancerul osos.

Cseh s-a nascut intr-o familie de secui. Dupa absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei saguna si la Liceul Unirea din Brasov, cascadorul a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, pe care le-a finalizat in anul 1966.

Inca din timpul facultatii, Szobi Cseh a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa Ganea. Aflat in anul trei de facultate, a colaborat in calitate de cascador in filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in anul urmator in filmele “Impuscaturi pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer si Huckleberry Finn” (productie franceza) si “Serbari galante” (in regia lui Rene Clair).

In 1967, Cseh a alcatuit prima echipa de cascadori profesionisti din Romania, a carei continuitate a asigurat-o, prin coordonare si instruire, pana in 1987. Astfel, marele cascador a contribuit substantial la crearea unui domeniu practic inexistent in tara noastra pana atunci si la „perioada de aur” a filmului romanesc de actiune in context mondial.

In 1975 a devenit coordonator al scolii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de actiune si cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin si Tele Munchen (pana in anul 1986).

De la debutul sau, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de productii straine si coproducții (Germania, Franta, SUA etc), realizand conceptia si regia secventelor de actiune-lupte, conceperea si/sau executia cascadoriilor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Dumnezeu sa il ierte!

Comentarii

comentariu

About the Author

-