Published On: Soare, Aug 10th, 2014

ANALIZA Prefectul, OBLIGAT sa-l suspende din functie pe Stancu saptamana viitoare, daca Curtea de Apel mentine arestul

Share This
Tags

stancu in catuseVineri, 8 august, Tribunalul Galati a decis arestarea la domiciliu pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, dar si a vicepresedintelui CJ, Florin Mija. Doar Bunea Stancu a contestat hotararea instantei, cerand eliberarea sub control judiciar.

Si procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului, considerand ca privarea de libertate a lui Gheorghe Bunea Stancu "este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica". DNA considera ca, tinand cont ca functia detinuta de Stancu este una electiva, "seful CJ a demonstrat ca increderea pe care populatia i-a acordat-o nu este sustinuta de respectarea de catre acesta in primul rand a unor principii etice".

Curtea de Apel Galati urmeaza sa se pronunte saptamana viitoare, decizia fiind definitiva.

ANALIZA

In conditiile in care Curtea de Apel Galati mentine masura arestului la domiciliu pentru presedintele Consiliului Judetean Braila, acesta va fi suspendat din functie de catre prefectul judetului, Vasilica Vilcu, conform legislatiei. Prefectul va emite ordinul de suspendare dupa ce primeste adresa Curtii de Apel Galati, prin care este instiintat ca lui Stancu i s-a respins recursul la decizia Tribunalului de arestare preventiva a acestuia.

Prefectul Vasilica Vilcu este obligat sa il suspende din functie pe social-democratul Gheorghe Bunea Stancu in termen de 48 de ore de la primirea notificarii privind respingerea recursului la decizia arestarii preventive.

Seful CJ Braila va fi suspendat pana la definitivarea cauzei aflate pe rolul instantei. Mandatul lui Stancu va inceta de drept daca sentinta definitiva si irevocabila va fi cu condamnare.

Gheorghe Bunea Stancu a contestat hotararea Tribunalului, cerand eliberarea sub control judiciar, pentru ca in situatia in care Curtea de Apel ii accepta cererea, acesta nu va mai putea fi suspendat din functie.

Legea nr. 215/2001, republicata si completata cu modificarile ulterioare, stipuleaza, la articolul 71, ca:

(1) Mandatul presedintelui de consiliu judetean se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului;
(2) Ordinul de suspendare se comunica de indata presedintelui de consiliu judetean;
(3) Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la aliniatul (1);

Conform art. 107 din Legea nr. 215/2001, "in cazul suspendarii presedintelui, atributiile acestuia vor fi exercitate de unul dintre vicepresedinti, desemnat de consiliul judetean prin votul secret al majoritatii consilierilor judeteni in functie". 

Vicepresedintele CJ din partea PSD, Florin Mija, este arestat la domiciliu prin decizia Tribunalului Galati, acesta necontestand hotararea. Astfel, si Mija va fi suspendat din functie de catre prefect, ramanand la conducerea Consiliului Judetean doar vicepresedintele din partea PNL, Ovidiu Nechita.

Astfel, liberalul Nechita va prelua interimatul functiei de presedinte al Consiliului Judetean Braila, consilierii judeteni neputand alege, in prima sedinta a Consiliului, un alt consilier judetean care sa preia interimatul.

Alin CRISTEA

Comentarii

comentariu

About the Author