Published On: vin, Aug 29th, 2014

72 de sportivi din toata lumea, participanti la Tour International Danubien au ajuns la Braila

Share This
Tags

TIDMaratonul pe apa a inceput din Germania, de la izvoarele Dunarii si se termina in Romania, la Sfantul Gheorghe, unde fluviul se uneste cu marea.

Exact acum 77 de zile, o femeie si sotul ei au plecat cu caiacul pe Dunare, din Germania. Joi au ajuns cu bine la Braila si se bucura de o binemeritata odihna.

Tour International Danubien este un turneu international de caiac, canoe si canotaj organizat pe Dunare in lungime de aproximativ 2516 km. Porneste din Ingolstadt, GERMANIA, si se termina la Sf. Gheorghe, ROMANIA. Este cel mai lung astfel de turneu din lume. Nu sunt acceptate ambarcatiuni motorizate de niciun fel. TID a avut dintotdeauna un considerabil impact international. Inca de la inceput (1956) unul dintre obiectivele cheie a fost sa aduca la un loc participanti din diferite tari, care sa cunoasca si alte feluri de a trai, alte culturi si obiceiuri, fara a se tine cont de orientarile politice, religioase sau rasiale. Scopul sau principal este sa promoveze prietenia intre participanti dar si intre ei si cetatenii locurilor prin care trece, aducand astfel pacea si prietenia intre tarile prin care curge Dunarea. Taxele de participare difera de la tara la tara, dar ele acopera numai cheltuielile organizatorilor.

Organizatorii TID din toate tarile participante opereaza ca entitati non-profit. Fara exceptie, ei contribuie cu timpul lor fara pretentii materiale – nu exista angajati platiti de TID. Participantii TID isi poarta singuri de grija. Ei isi transporta bagajele in propriile ambarcatiuni, dorm in propriile corturi si isi procura si prepara singuri hrana. Locurile de campare sunt selectate de organizatori in asa fel incat sa fie asigurate nevoile sanitare ale participantilor cat si posibilitati de procurare a hranei. Grupurile sanitare pot fi de calitate variabila, insa apa potabila este sigura pe tot parcursul turneului. De asemenea, se asigura posibilitatea de cumparare a hranei. Participantii trebuie sa fie echipati sa isi prepare singuri hrana deoarece nu toate locatiile au bufeturi sau restaurante. Uneori locatiile de campare ii primesc pe participanti cu o masa simpla, ceea ce este un lucru foarte placut dupa o zi istovitoare. Participantii trebuie sa fie pregatiti sa treaca unele provocari fizice cat si psihice.

Sorin Petrean, vicepresedintele asociatiei TID Romaniaa precizat faptul ca in acest an s-au alaturat "excursiei" pe apa si participanti din SUA si Israel: "Anul asta avem pentru prima data participanti din Israel, pentru prima data participant din SUA, avem si un italian, ca numar suntem 72. Sunt in jur de 50 de ambarcatiuni".

Indiferent de vreme, caldura, ploaie sau vant puternic, sectiunile parcurse zilnic sunt intre 40 si 65 km. Ei trebuie sa fie pregatiti sa padeleze 6 sau 7 zile consecutiv, petrecand 5 pana la 8 ore pe zi pe apa.

De obicei, TID incepe in ultima Sambata din iunie la Ingolstadt si se termina in prima decada din septembrie la Sf. Gheorghe. Sunt aproximativ 60 de locuri de campare pe tot parcursul turneului timp de 75 de zile, incluzand 16 sau 17 zile de odihna. Conform datelor de inscriere, participantii pot intra si iesi din turneu in orice moment dinainte stabilit. Participantii vin din diverse categorii profesionale sau sociale. Ei pot fi cantareti de opera, preoti, muncitori, studenti, doctori, someri sau pensionari in varsta de 70 sau chiar 80 de ani.

20130905_083121

Prietenii TID nu vin numai din tarile riverane Dunarii, ci din toata lumea: Franta, Italia, Israel, Australia, Japonia, Chile sau America de Nord. Pe apa este importanta numai personalitatea individului.

In perioada 3 – 6 Octombrie 2013 a avut loc la Baja, in Ungaria, conferinta de pregatire pentru editia cu numarul 59 a TID.

Astfel partea romana a Tour International Danubien 2014 a inceput pe  24 August 2014, ora 8:00, la punctul de trecere a frontierei Chiciu, Calarasi, odata cu intrarea in tara a convoiului cu participantii din celelalte tari, si se termina pe 3 Septembrie 2014 la Sf. Gheorghe, odata cu petrecerea oficiala de inchidere a TID 2014. Vom parcurge 424 km in total (391 km fara meander)

Programul detaliat pe zile

Data – Ziua – Localitatea – km pe Dunare – mal – km parcursi

24.08. – Duminica – DUNARENI – km 329 – (D) – 46 km/zi

25.08. – Luni – SEIMENI – km 289 – (D) – 40 km/zi

26.08. – Marti – HARSOVA – km 251 – (D) – 38 km/zi

27.08. – Miercuri – STANCUTA – km 219 – (S) – 32 km/zi

28.08. – Joi – BRAILA – km 172 – (S) – 47 km/zi

29.08. – Vineri – LUNCAVITA – m 62 (Atentie! Mile nautice) – (D) – 55 km/zi

30.08. – Sambata – TULCEA – m 38 (Atentie! Mile nautice) – (S) – 42 km/zi

Rowmania FEST 2014 – Festivalul International al Barcilor cu Vasle

31.08. – Duminica – TULCEA –  m 38 (Atentie! Mile nautice) – (S) – zi de odihna

Rowmania FEST 2014 – Festivalul International al Barcilor cu Vasle

01.09. – Luni – MURIGHIOL – km 64 – (D) – 56/39*km/zi

02.09. – Marti – SF. GHEORGHE – km 4 – (S) – 60/44*km/zi

03.09. – Miercuri – INSULA SACALIN/MAREA NEAGRA – 8km/zi

03.09. – Miercuri seara – Petrecerea de inchidere oficiala TID 2012 la Sf. Gheorghe

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-