Published On: mar, Aug 12th, 2014

130 de ani de la nasterea scriitorului brailean Panait Istrati. TMF prezinta filmul EU, TU, NOI, PANAIT ISTRATI

Share This
Tags

panait istrate filmTeatrul Maria Filotti in colaborare cu Muzeul Brailei va prezenta in premiera filmul EU, TU, NOI, PANAIT ISTRATI, regia Anca Cismaru. Filmul va rula in curtea interioara a Bibliotecii Judetene Panait Istrati, joi 14 august, de la orele 20.00.

Cu acest prilej va fi organizata o masa rotunda dedicata aniversarii a 130 de ani de la nasterea scriitorului brailean Panait Istrati (n.10 august 1884 Braila – d.16 aprilie 1935) cu participarea unor importante personalitati ale istoriei si criticii literare.

Vor fi prezenti Zamfir Balan, director adjunct la Muzeul Brailei, profesor dr. Viorel Mortu , Lucian Chisu, critic si istoric literar, precum si a doua mari nume ale lumii teatrale, Catalina Buzoianu, regizor artistic, cea care a montat la Braila doua spectacole de referinta pentru Teatrul Maria Filotti – Chira Chiralina si Mediterana, ambele inspirate din opera lui Panait Istrati, precum si apreciatul actor, regizor si fost director al Teatrului Maria Filotti, Constantin Codrescu, cel care in anul 1984 a montat la Braila spectacolul Martor si Judecator de Ion Balan, inspirat din viata marelui autor brailean omagiat. Manifestarea este inclusa in programului de activitati culturale dedicat Zilelor Municipiului Braila, organizat de Primaria Braila in perioada 14-17 august 2014.

Citeste si: MANDRU ca sunt BRAILEAN! Scriitorul brailean care si-a taiat gatul cu briciul in Franta

La 10 august 1884 se naste la Braila Gherasim Panait Istrati. Este al doilea copil nelegitim al Joitei Istrati cu Gherasim Valsamis, originar din Faraclata, insula Kefalonia (Grecia), care se ocupa cu contrabanda de tutun in zona Brailei. Cand copilul avea noua luni, tatal, bolnav de tuberculoza, se inapoiaza in Grecia, unde moare intr-un spital din Atena. Joita Istrati isi creste copilul muncind ca spalatoreasa cu ziua.

Panait isi petrece copilaria la Baldovinesti, satul natal al mamei, cu bunica Nedelea si unchii Dumitru si Anghel care i-au tinut loc de tata. Urmeaza cursul primar la scoala nr. 11 din str. Grivitei nr. 328 din Braila. Face sase ani, doi trebuind sa ii repete.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-