Published On: lun, Iul 28th, 2014

Teatrul de papusi “Carabus”, un simbol al Brailei, risca sa ramana fara sediu! Actorii sunt mutati in sala unei scoli, la etaj

Share This
Tags

teatrul de papusiTeatrul de papusi "Carabus" din Braila s-a infiintat la 1 iunie 1951 si se adreseaza copiilor. In centrul atentiei teatrului a stat si sta in permanenta relatia teatru-public. In jurul lui graviteaza o buna parte din activitatea culturala desfasurata de copiii municipiului Braila. Teatrul pentru copii reprezinta prima treapta in sistemul institutiilor de spectacole avand drept scop ca, alaturi de scoala si familie, sa contribuie la educatia culturala a celor mici.

Luni, in cadrul sedintei CJ, consilierul independent Marian Capatana a ridicat problema cu care actorii de la Teatrul Carabusi se confrunta. Din declaratiile acestuia, angajatii teatrului au trimis o scrisoare catre Consiliul Judetean in care le solicita acestora spijinul privin cladirea in care isi desfasoara activitatea.

"In urma cu cateva zile niste salariati ai Teatrului de Papusi "Carabusi" din Braila au venit la mine la cabinet si mi-au solicitat sprijinul. Ei au scris o scrisoare catre Consiliul Judetean. Cu toate ca nu este o problema a Consiliului, dar asa cum am ajutat in nenumarate randuri Primaria cred ca va trebui sa punem umarul si la asta. Problema este una imobiliara. Cladirea in care isi desfasura activitatea a fost revendicata, retrocedata, au avut unele discutii cu Primaria Braila, nu s-a ajuns la nicio solutie. In aceasta perioada cladirea s-a mai deteriorat, au mai fost facute reparatii, insa usor usor devine improprie actului cultural care se desfasoara acolo. Echipa de actori ai teatrului Carabusi va fi mutata in scoala 6, undeva intr-o sala la etaj, este improprie pentru teatrul de papusi. De asemenea acest teatru se adreseaza in special copiilor, si unii dintre ei sunt foarte mici si nu pot urca pana acolo", a declarat consilierul Marian Capatana.

Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu a precizat faptul ca va discuta cu reprezentantii primariei si ca vor ajunge la un consens pentru a-i ajuta pe cei de la Teatru sa-si continue activitatea acolo.

"Discutati cu cei de la Primarie, de la patrimoniu, vedeti a cui este cladirea, mergeti pana colo vedeti despre ce este vorba, o sa vin si eu acolo. Sunt de acord ca este un simbol al Brailei, Teatrul de Papusi si ca trebuie sa facem un efort in acest sens. Pentru copii o sa incercam cu votul consilierilor si intr-un parteneriat cu Primaria sa reparam cladirea. Nu cred ca este cea mai buna solutie sa duci copiii de 3 ani la etaj, poate sa scape din mana, sa cada pe scari si sa se intample cine stie ce nenorocire", a precizat Stancu.

Prinzand viata la 1 iunie 1951, Teatrul de Papusi “Carabus” – Braila este o universalitate, care se sprijina pe o mare corespondenta cu natura omului insusi. Nimic din ceea ce a putut sa treaca vreodata prin gandirea, sensibilitatea si actiunea oamenilor nu i-a ramas strain. Primul spectacol a avut loc in anul 1951 si s-a intitulat “Clopotele lebedelor” de I. Brausevici. Regia a apartinut Nellei Comlosan, iar scenografia pictorului Mihai Gavrilov.

In centrul atentiei teatrului a stat si sta in permanenta relatia teatru-public. In jurul lui graviteaza o buna parte din activitatea culturala desfasurata de copiii municipiului Braila.

In cei peste 60 de ani de existenta, acest teatru si-a inscris in repertoriul sau mai bine de 200 de premiere cu piese din dramaturgia povestilor universale sau romanesti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-