Published On: joi, Iul 10th, 2014

Sansa unei generatii spulberata de ochii oblici. O Romanie care merita medalie!

nationala de tineret15 ani au trecut de cand nationala de tineret a Romaniei, alcatuita in '99 din jucatoare precum Bradeanu, Farcau sau Tolnai castiga titlul mondial in China. Ieri, sansa unei generatii talentate a fost spulberata de echipa Coreei de Sud. Perianu, Pricopi, Dedu, Safta si celelate jucatoare au pierdut sansa de a obtine o medalie, la Campionatul Mondial din Croatia.

Dezamagire totala pentru suporterii sportului cu mingea mica. Dupa ce a iesit din grupa cu o singura infrangere, in fata Rusiei, Nationala mica a Romaniei a intalnit Portugalia si Coreea de Sud iar acum se lupta pentru un loc in 5-8, cu toate ca toti sperau la medalie.

O generatie frumoasa si talentata cum este cea a lui Perianu si compania nu trebuia sa plece de la mondial fara medalie. Daca nu ele, atunci cine? Daca nu acum, cand din echipa de tineret fac parte jucatoare care sunt la cluburi din Liga Nationala, care sunt sperantele nationalei mari, atunci cand?

Romania a obtinut biletul de calificare la CM cu trei victorii din tot atatea meciuri, Romania – Slovenia   31-29 (16-15), Romania – Islanda   25-21 (13-7) si Romania – Ucraina   28-25 (17-10).

Ele au debutat apoi cu dreptul la Campionatul Mondial si au obtinut o victorie la scor in fata Tunisiei, 35-22 (20-8).  Tricolorele au condus detasat pe tabela, pe intraga durata a meciului, avand un avantaj mare dupa 12 minute de joc, 9-1. In acelasi ritm de joc, elevele lui Popa Sevistean au intrat cu un avantaj mare la pauza, 20-8. In parte a doua a meciului jocul a fost mult mai echilibrat, insa victoria a apartinut intr-un final romancelor care s-au impus cu 35-22 in primul meci de la Campionatul Mondial.

A urmat Brazilia, una dintre favoritele la mare titlu, insa ale noastre tinere s-au impus, si-au trecut in ritm de samba si de Brazilia, 26-21 (14-11)

A urmat partida cu Slovenia, un meci deloc usor. Cu multe greseli pe aparare romancele s-au vazut conduse in prima repriza, 10-14. Tricolorele au venit cu forte noi de la vestiare, au preluat conducerea si le-a dat adversarelor cat a trebuit, scor final 30-24.

A venit si a 4 victorie in fata Chinei, o formatie care s-a vazut condusa de la inceput pana la fluierul final, 39-25.

Intalnirea cu tancurile rusesti a adus prin infrangere pentru nationala de tineret a Romaniei la CM. Tricolorele s-au vazut conduse in permanenta la o diferenta de 2-4 goluri pe tabela de marcaj. Elevele antrenate de Popa Sevistean si Cristian Preda s-au apropiat in cateva randuri de adversare, insa n-au avut forta sa reziste ritmului impus de sovietice, 34-31. A urmat Portugalia, si o calificare in sferuri dupa un meci greu 21-25.

A venit si furtuna din Coreea. O aparare avansata aproape de mijlocul terenului si o poarta solida pentru asiatice iar pentru noi, doar ghinion si fara solutii.

Sapte jucatoare, cu o inaltime medie a anihilat nationala Romaniei, prin viteza, tehnica si cel mai important prin curaj. Dedu nu s-a regasit in prima parte a meciului in poarta, insa nici colegele ei nu au gasit drumul catre poarta adversa nici macar in cazuri de 1-1. Solutii nu au fost, sperantele s-au spulberat iar viteza a lipsit cu desavarsire, ca sa nu mai vorbim de contraatacuri.

S-a spulberat astfel sansa unei generatii, una care merita din plin medalie, dar care nu a fost lucrata cum trebuie fie la clubul, fie la nationala.

Ele totusi au incercat sa sparga blocajul din handbalul romanesc, au luptat, insa sa nu imi spuna nimeni mie ca atat s-a putut. Avem jucatoare talentate dar din pacate nu mai avem slefuitori de talente.

Romania a ratat sansa de a avea o medalie cu tineretul si cu siguranta vor mai trece alti 15 ani pana cand nationala mica va mai urca pe podium.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-