Published On: mar, Iul 29th, 2014

Fotoexpozitie inedita la Muzeul Brailei – Vino si descopera cele mai interesante plante carnivore

Share This
Tags

Plantele carnivore.jpg2Muzeul Brailei – Sectia de Stiintele Naturii prezinta publicului vizitator, in perioada iulie-august 2014, foto-expozitia intitulata „Plantele carnivore”.

Acest grup de plante, cu infatisare si abilitati aparte, au starnit dintotdeauna interesul oamenilor de stiinta sau, deopotriva, al pasionatilor de natura si de flori in special. Ce anume este special la aceste plante?

Spre deosebire de plantele verzi, care isi pregatesc singure hrana cu ajutorul fotosintezei, plantele carnivore sunt nevoite sa supravietuiasca printr-o strategie unica in lumea plantelor: capturarea insectelor sau a animalelor vii pentru a-si asigura necesarul de substante nutritive. De ce au recurs ele la aceasta strategie? Daca dioxidul de carbon si energia solara necesare procesului de fotosinteza sunt elemente intalnite pretutindeni si mereu sub aceeasi forma, compozitia solului insa, prin caracterul ei divers si variabil, determina uneori plantele sa treaca la o serie de adaptari.

Sunt multe cazurile in care un element nutritiv esential, si anume azotul, lipseste din sol. Acest fenomen se petrece de obicei in medii umede, prea acide, cum ar fi tinoavele, turbariile, apele statatoare sau lin curgatoare. De asemenea, aceste substraturi contin cantitati insuficiente si din alte saruri minerale, in special compusii de fosfor si potasiu. In astfel de medii misuna numeroase neamuri de musculite si tantari, iar baltile sunt populate cu milioane de infuzori, ciclopi, dafnii si alte mici animalute al caror corp contine substante azotoase din belsug.

Acum e lesne de inteles de ce plantele insectivore s-au adaptat pentru retinerea sau prinderea micilor vietati (insecte, crustacee). In acest scop, si-au modificat putin infatisarea, imprumutand unele caractere chiar de la animale. De fapt, singurul organ afectat a fost frunza. Ea a trebuit sa devina o capcana ingenioasa, care sa cheme insectele, sa le apuce, sa le imobilizeze si sa le digere asemeni unui stomac animal, prin secretarea unui fel de suc gastric, format din acizi si enzime proteolitice (pepsine).

Plantele carnivore se diferentiaza intre ele dupa modul in care isi captureaza prada: cu ajutorul perilor glandulari lipiciosi (Drosera sp., Drosophyllum); cu ajutorul unor capcane provenite prin transformarea frunzelor (Aldrovanda, Dionaea, Pinguicula); cu ajutorul urnelor provenite prin transformarea partiala sau totalala a frunzelor (Cephalotus, Nepenthes, Sarracenia, Utricularia). Aceste capcane vegetale de tipuri sau forme diferite si extrem de sensibile, executa o serie de miscari (determinate de excitatiile chimice), mai lente sau mai repezi, care pot fi urmarite cu ochiul liber. Pentru a ademeni insectele, ele sunt viu colorate, contin nectar dulce sau emit mirosuri atractante.

Exista peste 600 de specii de plante carnivore raspandite pe intreg globul si mai ales in tarile calde, apartinand diferitelor familii botanice, dintre care cele mai numeroase sunt: Droseraceae, Nepenthaceae, Bromeliaceae.

Si in tara noastra avem cateva specii de plante carnivore: prin tinoavele de munte creste o planta gingasa, cu un manunchi de flori albe sau roze – roua-cerului (Drosera rotundifolia) sau iarba grasa – Pinguicula, gen reprezentat prin doua specii – una mai mare, cu flori albastre (P. vulgaris), si una mai marunta, cu flori alb-galbui (P. alpina). De asemenea, o alta planta firava, submersa, ce se ascunde prin Delta Dunarii si in apele Lacului Snagov, e Aldrovanda vesiculosa.

Plantele carnivore sunt fascinante, sunt miracole ale naturii care merita sa fie descoperite.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-