Published On: joi, Iul 24th, 2014

Emilia Dumitrescu – Cel mai important artist brailean din a doua jumatate a secolului XX comemorat la centrul Nicapetre

Share This
Tags

emilia-dumitrescu-in-2002Sambata, 26 iulie, are loc cea de-a cincea intalnire din seria proiectului „Aer.Apa.Arta”. Evenimentul are loc cu incepere de la orele 11.30, la Centrul Cultural Nicapetre, si este dedicata memoriei celui mai important artist brailean din a doua jumatate a secolului al XX-lea: pictorita si graficiana Emilia Dumitrescu (1921–2005).

Prelegerea de luna aceasta se concentreaza asupra unui segment mic, dar deosebit de valoros, din donatia facuta de artista Primariei orasului Braila in anul 2000 – anume, colectia de icoane pe sticla. Totodata, prelegerea este un pandant al expozitiei „Note de drum din Vrancea si Maramures” (deschise la Galeria „Gheorghe Naum” incepand cu 24 iulie) si este menita sa intregeasca informatiile despre preocuparile care au ghidat activitatea Emiliei Dumitrescu in decursul deceniului al VII-lea.

Colectia de icoane pe sticla a fost constituita, cel mai probabil, intre 1961 si 1967, in timpul calatoriilor de documentare intreprinse de artista in Maramures, si cuprinde 13 piese. Dintre acestea, una apartine centrului de pictura pe sticla din Sandl, Austria Superioara, celelalte provenind din ateliere nord-transilvanene aflate in zona de iradiere a vestitului centru de la Nicula. Cu exceptia unei replici databile in anii ’60 ai secolului trecut, toate icoanele apartin celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Achizitionate in primul rand pentru frumusetea lor, icoanele pe sticla din colectia „Emilia Dumitrescu” nu sunt doar piese de o certa valoare artistica, ci si bogate surse de informatie privind istoria culturala, sociala si religioasa a spatiului catolic germanofon si a celui transilvanean intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

Alaturi de expozitia „Note de drum din Vrancea si Maramures”, pe care o completeaza, prelegerea de sambata isi propune sa contureze o imagine mai cuprinzatoare despre dimensiunea, diversitatea si semnificatia darului pe care Emilia Dumitrescu a inteles sa-l ofere orasului sau natal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-