Published On: lun, Iul 28th, 2014

Draga mogulule, chinezii asteapta reintoarcerea ta! Draga cititorule, si pentru tine cateva randuri

Share This
Tags

soldati chineziNu mi-am propus sa fiu ascutit, futil si nici subtil. Ci doar eu, jurnalist, sef de echipa redactionala.

Draga mogulule,

Intai de toate, multa sanatate! Esti viguros, deci nu o sa bat apa-n piua, cum as fi facut-o-n cazul vreunui uscativ cadaveric.

Chinezii asteapta reintoarcerea ta! Da, acei cititori Infobraila cu ochii oblici, galbejitii care ne-au aruncat in coltul infamiei, cand, na, nazuiai la suprematie. Pe propria mana, am riscat sa ajung intr-o troaca de porci, sa-mi afund picioarele intr-un mal puturos. N-a fost sa fie asa! 

Am avut constiinta curata si nu m-am ascuns intr-o nuca – de altfel, nici nu m-ar fi cuprins. Eu nu i-am vrut pe chinezi, nici pe americani, nici pe brazilieni, insa, imi asum impotenta in a te convinge sa experimentezi "jocul cu vizitatorii". Galceava dintre noi si-a gasit sfarsitul prin retragerea mea din discutie.

Mi-am zis, provocand resemnarea, dupa ce stiam ca ai luat decizia ca valul de americani si asiatici sa ne cotropeasca ca trebuie sa ma adaptez, sa intru in profunzimea strategiilor tale si sa incerc a le-ntelege. In aceasta situatie, n-am putut.

Draga cititorule,

Ai aflat de cat de "dastepti" sunt "baietii" de la Infobraila, cum Bunea Stancu respira cadentat prin fiecare fraza scrisa de noi, cum suntem niste manelisti corupti ai scrisului, cum slujim, tanjind la o friptana de pe masa pantagruelica a baronului. 

Uite, cititorule, aici eu uit de harjonelile cu al meu mogul si fara sa imi temperez atitudinea ostila fata de baron, care-mi e intiparita in fire, imi apar ziarul si colegii. Refuz sa accept ca, la Braila, te poti considera jurnalist neatarnat doar daca faci parte din echipa liderului presei locale, ba chiar consider aceasta abordare o flegma pe obrazul la ceea ce inca numim presa locala. 

Nu am sa accept niciodata ca justetea sa apartina doar unei parti, in timp ce restul sa fie trimise sa o caute prin cotloanele jegoase ale santajului si comenzii politice. Nu am sa accept niciodata ca ai mei colegi sa fie considerati terminatiile aservite si lingusatoare ale unor politicieni, doar pentru ca au si ei opinii. 

Respect multe persoane din redactia ziarului "Obiectiv", si ele cunosc sentimentul pe care il nutresc sincer, insa acest fapt nu ma va impiedica niciodata, repet, sa imi apar ziarul si colegii.

Nu am stat nici macar 5 secunde fata in fata, intr-un spatiu privat, cu Gheorghe Bunea Stancu. Trecutul proprietarului ziarului la care lucrez este legat intr-o oarecare masura de Stancu, insa pe mine, ca jurnalist, nu m-a impiedicat nicicand sa imi pun semnatura pe un articol in care baronul era terfelit. Am facut-o pentru ca o merita! Si n-as vrea sa fac o statistica a unor astfel de articole, caci i-ar durea crancen pe cei care, indecent, imi plimba prin fata marota "baronului, proprietar de jurnalisti".

Nu cunosc ploconeala in jurnalism, cum transpunerea gandurilor altei persoane pe hartie, cu a mea penita, imi este straina. 

Am batut concurenta in nenumarate randuri, pe bune, prin munca si profesionalism, insa da, am amaraciunea, ca chinezii si americanii mogulului meu au anulat, poate, ceea ce construisem. Infobraila a facut si face performanta. Nimeni nu poate arunca la gunoi sutele de articole preluate de cele mai importante ziare centrale, dezvaluirile care au zguduit lumea politica si nici reportajele care au fost subiecte pentru cele mai importante emisiuni TV, in prime-time. Nimeni nu poate anula fapte, insa oricine, probabil pe buna dreptate, poate improsca cu noroi.

Acum, mai bine de 6 luni faceam un alt exercitiu de libertate de exprimare, descris de jurnalistii Reporter Virtual ca fiind "un adevarat rechizitoriu al jurnalistului simplu la adresa sefului editorial", iar azi, mogule, citesti din nou, in ziarul tau, ceea ce cred.

Libertatea este cel mai mare atu al unui jurnalist!

ALIN CRISTEA

Comentarii

comentariu

About the Author