Published On: joi, Iul 31st, 2014

Braileanca Beatrice Caslaru – cea mai compelxa sportiva din istoria inotului autohton – tripla campioana europeana si vicecampioana olimpica

beatrice caslaru18 medalii la competitiile internationale de top, tripla campioana europeana in 2000 si vicecampioana olimpica la Sydney, Beatrice Caslaru este considerata si astazi cea mai complexa sportiva din istoria inotului autohton.

Nascuta la Braila pe 20 august 1975, Beatrice Nicoleta Coada-Caslaru a invatat tainele inotului la Bazinul de la Liceul cu Program Sportiv din Braila, sub indrumarea antrenoarei Gabriela Stoicescu.

De-a lungul anilor a castigat numeroare titluri nationale iar primele rezultate pe plan international le obtinea in 1989 la Campionatul European de juniori. In acel an a urcat pentru prima data pe podium, castigand medalia de bronz la proba de 200 m liber. Un an mai tarziu, in 1990, devine campioana Europei la probele de 200 si 400 m mixt dar si vicecampioana europeana la 200 si 800 m liber.

beatrice caslaru2

In 1991 participa la Campionatele Europene pentru seniori si realizeza o performanta mare pentru acele vremuri, devenind vicecampioana europeana la 4 probe, 200m si 400m mixt si 100m bras si 400m liber. In 1996, la Campionatele Europene de la Rostock urca din noi pe podium, castigand argintul la proba de 400m mixt.

Pentru prima oara finalista la Jocurile Olimpice, care au avut loc in Atlanta in 1996, Beatrice Caslaru nu reuseste sa urce pe podium dar obtine rezultate deosebite ocupand locul VI la proba de 400m mixt si locul VII cu stafeta de 4×200.

La Campionatele Europene din 1999 de la Istambul, sportiva ligitimata atunci la CSM Pitesti reuseste sa urce pe podium de 4 ori, castigand 3 medalii de argint la 200m si 400m mixt si 200 m bras si o medalie de bronz cu stafera 4×200 liber.

Beatrice+CaslaruAnul 2000 avea sa fie anul de glorie a brailencei cand devine tripla campioana europeana si vicecampioana Olimpica.

Aceasta realizeaza performante remarcabile in 200, cand era antrenata de Eduard Caslaru, actualul sot al brailencei. Astfel Beatrice obtine 3 medalii de aur, la probele de 200m mixt, 200 m bras si cu stafeta de 4x200m liber, o medalie de argint la proba de 400 m mixt si una de bronz cu stafeta la 4×100, toate in cadrul Campionatului ERuropean de la Helsinki.

Jocurile Olimpice de la Sydney avea sa aduca brailencele un titlu de vicecampioana olimpica, castigand medalia de argint la proba de 200 m mixt, dar si bronzul la proba de 400 m mixt. In cadrul aceleasi competitii, Beatrice a fost la un pas sa urce din nou pe podium insa a terminat pe locul 4 cu stafeta de 4×200 m liber.

Pentru performantele obtinute, in anul 2000, i s-a conferit Ordinul National Pentru Merit in grad de Ofiter.

Cum-aratau-inotatoarele-brailence1-net

In 2001 la Campionatele Mondiale de la Fukuoka obtine medalia de bronz la proba de 400 m mixt, iar in 2003 urca din nou pe podium obtinand medalia de bronz la CM din Barcelona ca in 2004, la Campionatele Europene de la Madrid braileanca sa obtina ultima medalie din cariera sa, bronzul la proba de 200m mixt.

Anul acesta se implinesc 10 ani de cand Beatrice Caslaru s-a retras din cariera de sportiv.

Dupa jocurile Olimpice de la Atena din 2004, braileanca a fost nevoita sa renunte la inot si din cauza unei insuficiente suprarenale, Beatrice a ramas si cu ceva probleme la coloana dupa incheierea carierei, iar acum face inot doar de placere.

In ultimii ani ai carierei, Beatrice a fost antrenata de Eduard, sotul ei. Fost campion balcanic la culturism si practicant al atletismului, acesta a obtinut ulterior o specializare in inot si a mai pregatit cativa sportivi de top ca Simona Paduraru sau Dragos Agache.

Cum-aratau-inotatoarele-brailence2-netTripla campioana europeana in 2000 si vicecampioana olimpica in acelasi an, Beatrice Coada-Caslaru are 18 medalii la competitiile internationale de top. Experta in probele de bras si mixt, braileanca a reusit performante senzationale si cu stafetele Romaniei, fiind considerata cea mai complexa sportiva din istoria inotului autohton.

Municipiul Braila se poate mandri cu medalii aduse de trei inotatoare: Beatrice Caslaru, Cameia Potec si Diana Mocanu. Inotul brailean a gustat succesul medaliilor de aur, bronz si argint datorita acestor sportivi.

Palmares olimpic-Jocuri olimpice

Atena 2004 – 200 m mixt – locul 8

Atena 2004 – 400 m mixt – 14

Atena 2004 – stafeta 4×200 m liber – 11

Sydney 2000 – 200 m mixt – 2

Sydney 2000 – 400 m mixt – 3

Sydney 2000 – stafeta 4×200 m liber – 4

Atlanta 1996 – 400 m mixt – 6

Palmares competitional

Campionatele Europene Madrid, Spania 2004- 200 m mixt – locul 3

Campionatele Europene Madrid, Spania 2004 – 400 m mixt      5

Campionatele Mondiale Barcelona,Spania 2003 – 200 m bras 10

Campionatele Mondiale Barcelona,Spania 2003 – 200 m mixt 7

Campionatele Mondiale Barcelona,Spania 2003 – 400 m mixt 3

Campionatele Mondiale Moscova, Rusia 2002 – 200 m mixt 5

Campionatele Mondiale Fukuoka, Japonia 2001 – 200 m bras 6

Campionatele Mondiale Fukuoka, Japonia 2001 – 200 m mixt 5

Campionatele Mondiale Fukuoka, Japonia 2001 – 400 m mixt 3

Campionatele Europene Helsinki, Finlanda 2000 – 200 m bras 1

Campionatele Europene Helsinki, Finlanda 2000 – 200 m mixt 1

Campionatele Europene Helsinki, Finlanda 2000 – 4×200 m stafeta liber 1

Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 – 200 m bras 2

Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 – 200 m mixt 2

Campionatele Europene Istanbul, Turcia 1999 – 400 m mixt  2

Campionatele Europene Atena, Grecia 1991- 200 m bras 3

Campionatele Europene Atena, Grecia 1991 – 200 m mixt 3

Campionatele Europene Atena, Grecia 1991- 400 m mixt 3

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-