Published On: joi, Iul 17th, 2014

VIDEO 38 de ani de cand Nadia Comaneci a intrat in istorie. Zeita Montrealului obtinea primul 10 de la Jocurile Olimpice

nadia 10-118 iulie 1976, o fetita de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanta greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal. Afisajul electronic nici nu era programat sa arate nota 10, asa ca pe ecran a aparut nota 1.00. Nadia Comaneci obtinea, la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, de sapte ori scorul perfect, castigand trei medalii de aur la individual compus, barna si paralele, o medalie de argint la echipa compus si una de bronz la sol.

De atunci, gimnasta din Onesti a intrat in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect.

Nadia obtinuse mai multe note de zece in concursurile premergatoare Jocurilor Olimpice din 1976. La Montreal, insa, situatia era cu totul alta. In joc erau medaliile olimpice. Si nimeni nu se gandea ca, in conditiile in care miza era uriasa, o gimnasta poate sa-si invinga emotiile si sa fie perfecta. S-a intamplat in concursul pe echipe. Fetele noastre concurau la paralele, iar Nadia a facut exercitiul ei ca la carte. Sala a rasplatit-o cu aplauze. Apoi, s-a retras cuminte langa antrenorii si colegele ei. Toti asteptau nota. Pe tabela electronica a aparut 1.00, spre uluiala tuturor. Bela Karolyi s-a indreptat spre juriu pentru a cere explicatii. „Scuzati-ma, am spus, este foarte important pentru mine sa stiu nota Nadiei. Si atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a aratat cele zece degete ale mainilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Si atunci am auzit vocea crainicului: Doamnelor si domnilor, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comaneci a obtinut nota zece!". Iar delegatia tarii noastre obtinea cea dintai medalie la aceasta editie: argintul.

nadia 10

 

„Echipa romana de fetite-flori – 15 ani si jumatate medie de varsta – a eclipsat URSS, care a obtinut, totusi, aurul. Gimnastica olimpica, iata ceva minunat. Cu Nadia Comaneci este, cat se poate de simplu, arta", scria trimisul special al revistei „l'Éxpress". Evolutiile Nadiei au facut ca interesul pentru concursul feminin de gimnastica sa fie imens.

„O stea se naste“ au titrat atunci americanii.

Nadia Comaneci a fost una din cele mai bune gimnaste din lume. Ea s-a retras din activitatea competitionala dupa Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Intre 1984 si 1989 a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si a ajutat la antrenarea gimnastilor juniori romani. In noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granita romano-maghiara, in cele din urma solicitand azil politic guvernului Statelor Unite. Acest gest dramatic a avut un efect major asupra opiniei publice, chiar asupra familiei conducatoare a Romaniei. Nadia si-a petrecut urmatorii ani promovand linii vestimentare pentru gimnastica, lenjerie Jockey, echipament de aerobic si rochii de mireasa. In 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner si s-a intors in Romania pentru prima data de la plecare. Comaneci si Conner s-au casatorit in Romania in luna aprilie a anului 1996.

nadia-10

In 1999, Comaneci a devenit primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului. Nadia este in prezent ocupata cu gimnastica si munca de caritate in intreaga lume. Ea si sotul sau sunt proprietarii Academiei de Gimnastica Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company si ai catorva magazine de echipamente sportive, precum si editori ai Magazinului de Gimnastica Internationala.

Nadia Comaneci este vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vicepresedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. A fost distinsa de doua ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

nadia comaneci

In decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori catre o tanara gimnasta. Nadia a creat o clinica de caritate in Bucuresti pentru a ajuta copiii orfani din Romania.

Performanta Nadiei a avut rasunet la nivel mondial, ziarele de la acea vreme ridicand-o in slavi pe romanca si intituland-o "Zeita Montrealului".

Nadia Comaneci s-a nascut la 12 noiembrie 1961, in localitatea Onesti, din judetul Bacau, si a cucerit in total cinci medalii olimpice de aur. Este considerata a fi una dntre cele mai bune sportive ale secolului al XX-lea si una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-