Published On: joi, Iun 5th, 2014

VIDEO Blocurile cu buncar din Braila. Povesti vechi de zeci de ani

Share This
Tags

bloc scolilor

Construite in anul 1956, blocurile din fosta strada Garii, actuala Gen.Eremia Grigorescu au o istorie pe care putini o stiu. Imobilele au deservit rusilor si apoi partizanilor greci. Ulterior blocuri "A" si "D" au apartitut uzinei "Progresu". Locatarii acestor blocuri vechi povestesc cu ce mijloace s-au incalzit de-a lungul timpului precum si faptul ca aceste constructii sunt foarte rezistente intemperiilor.

Construite din caramida, imobilele pot rezista unui cutremur de 9,8 gr pe scara Richter. Oamenii se simt in sigurata, ei spun ca nu au avut niciodata probleme in timp de cutremur.

« Se simte foarte putin un cutremur, nu avem probleme, uitati de pereti grosi avem », ne-a declarat o locatara a blocului « D ».

Incalzirea initiala a fost pe lemne si apoi pe pacura pana cand s-a tras reteaua de gaze.

Subsolurile acestor blocuri adapostesc lucruri de nebanuit

La constructia blocului, in 1956, au fost prevazute buncare pentru eventuale razboaie. Acolo s-ar fi putut refugia in vreme de razboi aproximativ 100 de persoane. Acum sunt doar niste camere care tin loc de beciuri pentru depozitarea diverselor obiecte vechi de mobilier si conserve.

« La o adancime de 20 m sunt cateva boxe special construite pentru Razboiul Rece. Deasemenea erau si uscatoare cu bai, unde locatarii isi faceau baie si isi puteau spala covoarele », ne-a declarat Marius Nicolae, un locatar care cunostea destul de bine istoria acestor imobile.

Blocurile au avut prevazute la acea vreme cu un bazin care functiona pe baza de pacura precum si un sistem de iluminat cu manivela.

« Cea care a proiectat blocurile era o arhitecta cu studii facute la Sorbona si  care a zis sa nu se contruiasca in Romania blocuri cu mai mult de patru nivele », este explicatia barbatului pentru faptul ca blocurile au rezistat atat de bine pana in prezenta.

Blocurile "A" si "B" din strada Scolilor

Construite tot in 1956 si date in folosinta in 1958, imobilele au apartinut Fabricii de Confectii ale orasului. 20 de familii ai caror membrii lucrau la FC, au beneficiat de apartamente spatioase cu doua camere. Directori si ingineri s-au mutat in blocuile "A' si "B", prin achizitie cu credit la CEC pe 20 de ani.

O locatara de 81 ani ne-a povestit ca familia ei impreuna cu alte 19 familii s-au mutat in  blocul "A" in anul 1958.

« Locuiesc de 58 de ani, de cand s-a dat blocul in folosinta. Constructia a fost facuta prin FC cu imprumut de la CEC. In iulie ’58 cand a fost gata, ne-am mutat. Avem si beciuri la subsol unde ne tinem iarna alimentele. A doua scara a fost data spitalului », si-a amintit o locatara care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Intre timp cativa locuitori ai blocului au decedat, insa cei care locuiesc in prezent se simt in siguranta si se declara norocosi ca au prins apartamente in cele mai vechi blocuri din municipiu.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-