Published On: Soare, Iun 22nd, 2014

MISTERUL ANILOR ’80: Doi tineri din Braila au disparut in muntii Buzaului

Share This
Tags

*Situata intre mit si adevar, povestea celor doi tineri din Braila, care au disparut in Muntii Buzaului, in anii 80, este incarcata de mister*

Muntii Buzaului sunt cunoscuti ca o regiune stranie, unde fenomenele paranormale sunt foarte des intalnite, fara sa mai vorbim despre mult mediatizata unitate militara cu preocupari oculte din timpul comunismului, subordonata generalului Ilie Ceausescu si care isi avea baza in zona.

In anul 1981, doi tineri alpinisti din Braila se indreapta spre catunul Nucu din Buzau, pentru a se antrena escaladand stancile din Muntii Buzaului.

Cei doi frati nu mai ajung la Nucu, oprindu-se intr-un loc numit “La Taharie” pentru a escalada o stanca inalta si relativ izolata de masivul muntos.

Unul dintre tineri urca pe stanca care avea peretii extrem de abrupti si se opreste la trei sferturi din inaltime, unde observa niste semne bizare sapate in piatra si erodate de trecerea timpului.

Oprit pe platforma ingusta a stancii, tanarul striga: “Uite ce am gasit!”, dupa ce observa un obiect de culoare galbena, asemanator unui lant. Acesta ridica lantul si in clipa urmatoare dispare, sub privirea inmarmurita a fratelui sau.

Tanarul ramas la baza stancii alerteaza Militia Locala, care ii anunta pe parintii celor doi alpinisti din Braila. De aici, povestea capata un caracter total ireal.

Initial, autoritatile il banuiesc pe fratele disparutului ca ar ascunde adevarul, insa pana la urma isi dau seama ca acesta este nevinovat. In timpul cautarilor, tanarul care a anuntat Militia urca in locul unde a avut loc disparitia, ridica lantul si brusc dispare, sub privirea a peste 10 martori.

Imediat, autoritatile instiinteaza Securitatea si la fata locului sosesc mai multi ofiteri de la Bucuresti. Zona este izolata de militari pe o raza de 100 de metri in jurul stancii. Mai multi reprezentanti ai unei Directii din Securitate s-au ocupat, in urmatoarele zile, de dezinformarea satenilor din zona si de linistirea martorilor, punandu-le in vedere ca ceea ce s-a intamplat trebuie sa ramana secret.

Din capitala a fost trimis chiar si un elicopter care a survolat de mai multe ori zona, insa fara nici un rezultat. Lantul de pe stanca nu a mai fost atins de catre nimeni, la ordinele Militiei.

Nici scrierile de pe stanca nu au putut fi descifrate, desi au fost trimise fotografii la mai multe institutii de profil din tara si din strainatate. Nimeni nu a putut sa gaseasca o corespondenta clara cu una dintre scrierile antice cunoscute.

Misterul ramas nerezolvat, in ciuda tuturor cercetarilor, este inchis pentru totdeauna. La ordinele primite de la Bucuresti, Securitatea procedeaza la dinamitarea  stancii, unde au avut loc ciudatele disparitii.

Cei doi barbati disparuti nu au mai revenit niciodata si nici nu se cunosc numele acestora, toate datele aflandu-se, conform unor surse, in dosare secretizate ale Securitatii.

Zona catunului Nucu din Buzau, unde au avut loc disparitiile, este cunoscuta datorita complexului de biserici si chili rupestre, datand chiar din perioada geto-daca. Aproximativ 30 de lacasuri de cult, sapate in roca, bogat ornamentate si greu accesibile, au fost in trecut locuri de refugiu pentru calugarii prigoniti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-