Published On: lun, Iun 23rd, 2014

Incendiu pe un camp din Braila. 3.7 hectare au fost facute scrum

Share This
Tags

camp in flacariLuni, in jurul orelor 14.30, a avut loc un incendiu pe un camp din apropierea municipiului Braila. Circa 3,7 hectare s-au facut scrum, dupa ce un localnic a lasat un foc nesupravegheat. Din primele precizari se pare ca incendiul a fost provocat de o persoana care a aprins un morman de gunoi, care se afla pe marginea unui lan de orz, lasand focul nesupravegheat. Din cauza vantului puternic, focul s-a extins pe circa 3,7 hectare si a facut scrum o intreaga plantatie de orz.

La fata locului s-au deplasat Pompierii de la Detasamentul 1 Braila cu doua autospeciale de stingere. Din cauza vantului puternic, pompierilor le-a fost greu sa stinga focul.

Avand in vedere consecintele dezastruoase pe care le pot avea incendiile asupra vietii, mediului inconjurator si a bunurilor materiale, ISU Braila aduce la cunostinta proprietarilor de terenuri agricole, detinatorilor de utilaje agricole si de transport, precum si cetatenilor, cateva masuri specifice de aparare impotriva incendiilor ce trebuie respectate pentru desfasurarea in bune conditii a campaniei de recoltare a cerealelor paioase.

Inaintea inceperii recoltarii:- supravegherea permanenta a lanurilor de cereale, odata cu inceperea coacerii;- efectuarea reparatiilor si reviziilor la masinile agricole si de transport;- dotarea utilajelor de recoltat cu stingatoare si vase de minim 50 litri apa;- izolarea lanurilor prin fasii arate cu latimi de 20 m fata de drumuri si paduri si 50 m fata de cai ferate;- stabilirea punctelor de alimentare cu carburanti la cel putin 20 m fata de lanuri;- amenajarea unui loc special pentru fumat, la o distanta de cel putin 50 m fata de lanuri; – instruirea lucratorilor asupra modului de prevenire si stingere a incendiilor;- dotarea punctelor de recoltare in lan cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor conform legislatiei in vigoare (Ordinul Ministrului Agriculturii si Alimentatiei nr. 121/2000 – Anexa 3).

Pe timpul recoltarii, se interzice:- stationarea utilajelor agricole in lan cu motoarele pornite;- alimentarea cu carburanti in lan a utilajelor agricole;- fumatul si focul deschis in lanuri, pe miristi, pe combine, utilaje sau la o distanta mai mica de 100 m fata de punctele de alimentare cu carburanti sau autovehicule care transporta paie;- utilizarea masinilor agricole ce prezinta pierderi de carburanti din rezervor sau care nu sunt prevazute cu site de captare a scanteilor la tevile de esapament.

Dupa recoltare: paiele rezultate vor fi evacuate in cel mult doua zile, iar miristea se va ara.

Principalele cauze de izbugnire a incendiilor in lanuri sunt: fumatul, focul deschis si actiunea intentionata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-