Published On: mie, Iun 18th, 2014

COD GALBEN de ploi in S si S-E. Raurile din 15 judete vor fi sub cod galben de inundatii

furtuna-ploaie-umbrelaAdministratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferica si ploi insemnate cantitativ, valabila de joi de la ora 03.00 pana vineri la ora 15.00. Vor fi ploi torentiale, descarcari electrice, vijelii si, in unele zone, caderi de grindina, cantitatile de apa putand ajunge la 50 l/mp.

In intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Oltenia, sudul Banatului si al Munteniei, Dobrogea, precum si cea mai mare parte a Carpatilor Meridionali.

Temporar vor fi averse ce vor avea caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie si izolat caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si pe arii restranse 45…50 l/mp.

In sudul si sud-estul tarii instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar vremea va fi rece pentru aceasta data. Astfel, vor fi innorari si temporar se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie si izolat caderi de grindina.

 In Oltenia, sudul Banatului si al Munteniei, Dobrogea, precum si in cea mai mare parte a Carpatilor Meridionali, cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si izolat 45…50 l/mp. In restul teritoriului, valorile termice se vor situa in limitele normale ale perioadei, cerul va fi variabil, cu innorari in special dupa-amiaza si noaptea, iar manifestarile specifice instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia pe spatii restranse si vor fi la cote mai reduse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 17 grade in Oltenia si 27 de grade in Crisana, iar cele minime se vor situa intre 7 si 17 grade.

inundatiiRaurile din 15 judete vor fi sub cod galben de inundatii de miercuri seara pana joi la ora 18.00, potrivit unei atentionari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Atentionarea este valabila in intervalul 18.06.2014 ora 19:00 – 20.06.2014 ora 18:00, cand vor avea loc scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, in bazinele hidrografice mici din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Sibiu, Valcea, Arges, Dambovita si Olt.

De asemenea, va fi cod galben in intervalul 18.06.2014 ora 23:00 – 20.06.2014 ora 18:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Timis superior, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Jiu superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj, Desnatui (judetul Dolj), afluentii Oltului mijlociu si inferior (judetele Sibiu, Valcea, Gorj si Olt), Calmatui, Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), afluentii Argesului inferior din judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov) si pe raurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri, se mai spune in atentionare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-