Published On: mar, Mai 13th, 2014

Vin alegerile! Tu stii ce votezi?

alegeriMai sunt 12 zile pana la alegerile europarlamentare si multi dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei inca nu au informatiile necesare pentru a vota in cunostinta de cauza. Parlament European, Comisia Europeana, Strasbourg sau Bruxelles, confuzia este din ce in ce mai mare. Infobraila va ofera in materialul urmator informatii despre tot ceea ce trebuie sa stiti in legatura cu Parlamentul European si alegerile urmatoare.

 

Atributiile Parlamentului European

Alaturi de Comisia Europeana, Parlamentul are atributii legislative. Adopta legislatia UE si participarea Parlamentului la acest proces confera garantia unei legitimitati democratice a regulamentelor, directivelor sau deciziilor. Parlamentul European poate modifica cheltuielile bugetare, impartind autoritatea in acest domeniu cu Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, Parlamentul exercita controlul asupra Comisiei Europene si aproba desemnarea membrilor acestei institutii. Totodata, Parlamentul are dreptul de a cenzura Comisia Europeana si de a exercita un control politic asupra ansamblului institutiilor Uniunii.

 

Cine face parte din Parlamentul European?

In prezent sunt 766 de europarlamentari. Acestia sunt alesi pe o perioada de cinci ani de catre alegatorii din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, in numele a 503,7 milioane de cetateni.

Alegerile pentru Parlamentul European in statele membre ale Uniunii Europene au loc in perioada 22-25 mai 2014. In urma scrutinului, Parlamentul European va avea in componenta 751 de europarlamentari.

Numarul de mandate este repartizat pe tari, in functie de marimea acestora. Parlamentul European va avea, in urmatoarea legislatura, urmatoarea componenta pe tari: Austria — 18 membri PE la 8,3 milioane locuitori, Belgia — 21 membri PE la 10,7 milioane locuitori, Bulgaria — 17 membri la 7,6 milioane locuitori, Cipru — 6 membri la 0,8 milioane locuitori, Croatia — 11 membri la 4,5 milioane locuitori, Danemarca — 13 membri la 5,5 milioane locuitori, Estonia — 6 membri la 1,3 milioane locuitori, Finlanda — 13 membri la 5,3 milioane locuitori, Franta — 74 de membri la 64,3 milioane locuitori, Germania — 96 membri la 82 milioane locuitori, Grecia — 21 membri la 11,2 milioane locuitori, Irlanda — 11 membri la 4,5 milioane locuitori, Italia — 73 de membri la 60 milioane locuitori, Letonia — 8 membri la 2,3 milioane locuitori, Lituania — 11 membri la 3,3 milioane locuitori, Luxemburg — 6 membri la 0,5 milioane locuitori, Malta — 6 membri la 0,4 milioane locuitori, Polonia — 51 membri la 38,1 milioane locuitori, Portugalia — 21 membri la 10,6 milioane locuitori, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord — 73 de membri la 61,7 milioane locuitori, Republica Ceha — 21 membri la 10,5 milioane locuitori, Romania — 32 de membri la 21,5 milioane locuitori, Slovacia — 13 membri la 5,4 milioane locuitori, Slovenia — 8 membri la 2 milioane locuitori, Spania — 54 membri la 45,8 milioane locuitori, Suedia — 20 membri la 9,2 milioane locuitori, Ungaria — 21 membri la 10 milioane locuitori, Tarile de Jos (Olanda) — 26 membri la 16,4 milioane locuitori.

Mandatul europarlamentarilor este de cinci ani. Primele alegeri pentru Parlamentul European au avut loc in luna iulie a anului 1979.

La 1 mai 2004, odata cu extinderea UE cu zece noi membri, numarul electorilor a crescut la 338 de milioane, pentru ca ulterior, la 1 ianuarie 2007, numarul persoanelor cu drept de vot sa creasca din nou, odata aderarea Bulgariei si Romaniei.

La 25 noiembrie 2007 in Romania si la 20 mai 2007, in Bulgaria s-au desfasurat primele alegeri pentru Parlamentul European ca urmare a aderarii acestor state, la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeana.

Ultimele alegeri pentru Parlamentul European au avut loc in perioada 4-7 iunie 2009.

 

Cine poate candida la alegerile europarlamentare?

Posibilitatea de a fi ales ca membru al Parlamentului European obliga oricare candidat sa aiba cetatenia unui stat membru, iar conditiile suplimentare difera de la stat la stat. Varsta minima pentru a candida este de 18 ani in Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Spania, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Romania, 19 in Austria, 21 in Belgia, Grecia, Republica Ceha, Irlanda, Lituania, Polonia, Slovacia si Marea Britanie, 23 in ceea ce priveste Franta, iar Italia are cea mai ridicata limita de varsta 25.

In Danemarca, Germania, Grecia, Estonia, Olanda, Suedia, si Republica Ceha doar partidele politice si organizatiile politice pot depune liste electorale cu nominalizarile facute pentru alegerile la nivel national a reprezentantilor pentru Parlamentul European, in timp ce in ceea ce priveste Irlanda, Olanda si Marea Britanie candidaturile pot fi depuse doar pe baza numarului de semnaturi sau al electorilor stransi.

 

Cine NU poate fi europarlamentar?

In ceea ce priveste incompatibilitatea acestei functii, europarlamentarul nu poate fi membru al Comisiei Europene, Comitetului Economic si Social, Curtii Auditorilor, judecator sau avocat general al Curtii de Justitie sau angajat activ sau colaborator al oricarei institutii sau organism al Uniunii Europene.

Listele ce contin candidatii fiecarei formatiuni politice sau ale celor independenti, care nu obtin minimum de 5% din voturile electoratului, respectiv 4% in Austria si Suedia nu pot fi acceptate la alocarea locurilor pentru Parlamentul European care revin statului respectiv.

 

Urmatorul pe lista in locul vacant!

Locurile ramase libere ca urmare a unei demisii pentru un alt post sau alta functie incompatibila cu cea de europarlamentar revin aceleiasi formatiuni politice, fie luandu-se in ordine primul candidat neales de pe lista, cazul statelor Austria, Danemarca, Finlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda sau Portugalia, fie sunt oferite unor inlocuitori decizia revenind conducerii partidului respectiv, cazul statelor Belgia, Irlanda, Germania sau Suedia. In Marea Britanie sunt organizate alegeri partiale.

 

Nu votam toti in aceeasi zi!

In ceea ce priveste data desfasurarii scrutinelor, acestea difera de la stat la stat in functie de traditiile nationale, astfel incat in Danemarca, Irlanda, Olanda si Marea Britanie se desfasoara in alta zi decat cea de duminica, in care sunt organizate in restul statelor membre.

Comentarii

comentariu

About the Author