Published On: joi, Mai 15th, 2014

S-au modificat criteriile de incadrare in grad de handicap! Vezi aici schimbarile!

scaun rotile1Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap.

Reamintim ca sechelele survenite in urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele / paraplegiile, tetraparezele / tetraplegiile, monoparezele/monoplegiile sihemiplegiile/hemiparezele.

Ordinul initial, 762/1992/2007 pentru  aprobarea criteriilor medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap a avut in vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii), indiferent de cauza (debutul afectiunii din nastere sau dobandit ulterior), varsta si statut.

Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele – adica diagnostice introduse odata cu semnarea acestui ordin.

Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificarii internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, vine in completare cu introducerea afectiunilor de hemiplegie/hemipareza.

Toate aceste afectiuni determina limitari functionale majore, de deplasare, pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede incadrarea intr-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareza, care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice (de ingrijire personala, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Initierea unui astfel de demers din partea celor doua ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afectiuni cu limitari ale autonomiei personale nu au beneficiat pana la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de incadrare in grad de handicap.

Comentarii

comentariu

About the Author