Published On: mar, Mai 13th, 2014

Ofera si tu “O SANSA LA VIATA”! Caravana vine miercuri in Braila!

Campanie donare sangeMiercuri, 14 mai, in curtea Spitalului Judetean din Braila se va instala careavana “O sansa la viata” prin care brailenii pot contribui la salvarea de vieti omenesti donand sange.

Sangele recoltat miercuri va fi folosit, pentru pacientii cu arsuri grave sau cei care sunt supusi unor operatii complexe, pentru bolnavii de leucemie si pentru victimele accidentelor rutiere. In Braila, lunar, 1500 de donatori sunt necesari pentru a acoperi nevoia de sange. Prin cei 450 ml recoltati de la un singur donator, pana la trei victime pot fi ajutate sa se recupereze.

Sesiunea de recoltare a sangelui va avea loc in intervalul orar 8.30 – 12.00 si este realizata de Asociatia React, Vodafone Romania in parteneriat cu Centrului de Transfuzii Braila.

Toti brailenii care indeplinesc conditiile minime pentru a fi donator sunt asteptati sa doneze sange benevol, fara a fi recompensati, in unitatea mobila, care va fi amplasata in curtea Spitalului Judetean. Orice donator trebuie sa fie sanatos si sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani; greutate 50 – 100kg femeile si 60 – 100kg barbatii; trebuie sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale; sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii; femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent din legume, fructe dar fara multe proteine si grasimi. Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Programul de donare de sange “O sansa pentru viata” derulat de Asociatia React si Vodafone Romania a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, in cadrul programului au fost recoltati mai mult de 50.000 de litri de sange care au salvat peste 150.000 de vieti omenesti. De asemenea, in anul 2010, Vodafone Romania a donat Centrului de Transfuzii Bucuresti o autosanitara complet echipata, iar in 2012 si 2013 au fost renovate parterul si etajul I al Centrului de Transfuzii Bucuresti. Investitia totala in programul “O sansa pentru viata” este de peste  300.000 de Euro.

 

Comentarii

comentariu

About the Author