Published On: mie, Mai 21st, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Compozitorul brailean care i-a compus prima piesa Margaretei Paslaru

Share This
Tags

Trio_grigoriu_tvr_1960George Grigoriu s-a nascut in 1927 la Braila. George a luat in copilarie lectii de pian, vioara si chitara. A absolvit Conservatorul din Bucuresti (numit pe atunci Regal) la sectia canto. Alaturi de cei doi frati ai sai a infiintat formatia „Trio Grigoriu“.

A activat alaturi de Cezar si Angel de la finele anilor ‘50 si pana la jumatatea deceniului 1960 in formatia Trio Grigoriu, oglindire a evolutiei culturii romanesti intre cele doua decenii, de la proletcultism la o oarecare libertate (stilistica ultimelor inregistrari ale formatiei aduce mult cu muzica rock, o achizitie foarte noua a muzicii romanesti la vremea respectiva).

George Grigoriu, conducatorul formatiei, scrie mai intai un numar de lucrari culte. La inceputul anilor 1950, insa, el se dedica exclusiv muzicii usoare. Primul concert in care trioul prezinta compozitii proprii are loc in 1957, alaturi de orchestra casei de discuri Electrecord. Tot atunci isi face debutul „Broscuta Oac”, una dintre cele mai cunoscute piese ale grupului. In acelasi an se inregistreaza la Electrecord discul LP Trio Grigoriu interpreteaza melodii de George Grigoriu. Discul se bucura de un mare succes la public.

George Grigoriu a fost compozitorul care, in 1959, a creat prima piesa special pentru timbrul aparte al Margaretei Paslaru – "Chemarea marii", cunoscuta de public si ca "Și-n apa marii"; in 1960 Margareta Paslaru inregistreaza aceasta melodie la Electrecord iar in 1961 bate toate recordurile de vanzari. Coloana sonora a filmului "Vacanta la mare" a fost semnata tot de el.

George Grigoriu a compus marea majoritate a melodiilor pe textele a doi colaboratori: Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu.

Trio_grigoriuGeorge Grigoriu a compus pentru generatia Margaretei Paslaru (artista s-a bucurat de o atentie deosebita din partea sa iar peste ani marele compozitor scria "Margareta Paslaru – un mit al muzicii usoare romanesti") si a promovat voci valoroase de muzica usoara sau alte genuri; totusi, a continuat sa ajute artistii tineri (Luminita Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea). Un „elev” mai recent al lui George Grigoriu a fost cantaretul de muzica pop Fuego.

A semnat partitura unor comedii muzicale si a unor filme de factura dramatica, dintre care cele mai cunoscute au ramas: "Dragoste la zero grade", "Tunelul", "Impuscaturi pe portativ", "Frumoasele vacante", "Conspiratia", "Actorul si salbaticii", "Operatiunea Monstrul", "Cianura si picatura de ploaie". 

Compozitorul s-a stins in anul 1999.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-