Published On: vin, Mai 30th, 2014

“Leonce si Lena” la Festivalul International de Teatru “Atelier” – editia XXI

teatruTeatrul "Maria Filotti participa cu spectacolul "Leonce si Lena" regizat de Vlad Cristache, pe 2 iunie, la  Sfantu Gheorghe, la cea de a XXI a editie a Festivalului International de Teatru “Atelier”. Festivalul reprezinta o manifestare teatrala neconventionala cu caracter exploratoriu, care isi propune sa realizeze, prin intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a starii si dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scena si artei actorului in secolul XXI.

Leonce si Lena, o surprinzatoare, fascinanta, insa in ultima instanta, fericita poveste de dragoste, intr-o lume de ieri, dar si de azi. Leonce si Lena, un text al  autorului Georg Bűchner, transpus intr o viziune originala, proaspata si moderna de regizorul Vlad Cristache, devine o poveste a timpului nostru, o epopee a iubirii ce depaseste toate barierele si obstacolele tributare unor mentalitati obtuze, ridicole si inchistate. O lume a Poeziei Vietii in care Leonce, personajul principal si Valerio, sfetnicul si valetul sau, in consonanta cu Lena si guvernanta sa, proiecteaza in ridicol Curtea regelui Popo. Un decor poetic, oarecum suprarealist, o lume a fanteziei cromatice insotita de interpretarea inspirata a lui Ionut Visan (Leonce), Corina Bors (Lena), Constantin Cojocaru (Valerio), Ramona Ginga (guvernanta), Narcisa Novac (Rosetta), Valentin Terente  (regele), alaturi de Marcel Turcoianu, Dan Moldoveanu, Adrian Stefan, Costica Burlacu s.a.Coloana muzicala a spectacolului, una inspirata, originala este interpretata Live, la pian, de compozitorul Cornel Cristei.

Festivalul International de Teatru “Atelier”, inceput si desfasurat timp de treisprezece ani la Sfantu Gheorghe si continuat apoi la Sighisoara, Satu Mare si Baia Mare, a urmarit inca de la prima sa editie, din 1992, sa creeze un cadru institutionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrala, sa provoace aparitia acestor forme inovatoare si in teatrele de repertoriu, sa stimuleze spiritul de avangarda aflat in hibernare in ultimele decenii si sa reinnoade o traditie pe care teatrul romanesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil, pana in 1990, sa creeze o rampa de lansare pentru tinerii artisti interesati de experientele novatoare, sa ofere companiilor particulare posibilitatea de a-si prezenta productiile axate in principal pe innoirea limbajului teatral.

La Atelier pot fi vazute unele dintre cele mai importante montari de pe scenele romanesti din 2013 si din prima parte a lui 2014,dar spectacole invitate din Italia, Brazilia, Franta, Ungaria, Venezuela .

Comentarii

comentariu

About the Author

-