Published On: mie, Mai 14th, 2014

Graul romanesc, in pericol din cauza crizei din Ucraina!

Share This
Tags

poza grauStrategia fermierilor de a-si achizitiona ingrasaminte, pesticide si seminte cu plata la fiecare noua recolta ii forteaza pe acestia sa vanda o parte din marfa in perioada iulie-august astfel incat sa isi achite facturile catre furnizori. Pozitia coincide cu cea a altor piete de la Marea Neagra, ceea ce inseamna competitie crescuta intr-un interval redus de timp.

In actualul sezon comercial exportatorii au livrat 86% din disponibilul de grau pentru export in prima jumatate a sezonului, in timp ce Franta a dozat livrarile in mod egal intre toamna si primavara.

Riscul consta in faptul ca Ucraina va vinde inca de la inceputul sezonului graul cu un pret scazut pentru a face rost de lichiditati. Pretul graului din Ucraina va dezechilibra piata si pretul cerealelor.

Graul are in acest sezon o rata de export de 57%, cea mai mare din Uniunea Europeana, iar la nivel cantitativ Romania este al treilea exportator de grau din UE dupa Franta si Germania. Productia romaneasca de grau este a cincea intre cele 28 de economii ale Uniunii.

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anuntat ca pachetul financiar de 8 miliarde de euro pentru investitii in ferme din perioada 2014-2020 se va concentra pe transformarea materiilor prime din agricultura in produse procesate pentru a diminua dependenta exporturilor de marfurile brute. Fermierii urmeaza sa fie stimulati financiar sa isi transforme cerealele furajere in nutreturi pentru animale sau sa directioneze fonduri catre unitati de procesare a alimentelor.

Recolta de grau va depasi media de 6,2 milioane de tone a ultimilor cinci ani si se va opri la 6,5-7 milioane de tone in functie de conditiile meteo din urmatoarele trei luni, dar fermierii nu vor avea niciun control asupra preturilor pentru ca marfa din Romania va fi eclipsata la export de cantitatile de sapte ori mai mari din Rusia si Ucraina.

Comentarii

comentariu

About the Author