Published On: lun, Mai 26th, 2014

Femeile s-ar putea pensiona la 65 de ani, insa doar daca vor!

ZIUA INTERNATIONALA A PERSOANELOR VARSTNICEDesi, in prezent, femeile se pensioneaza la 63 de ani, ele ar putea sa isi continue munca pana la 65 de ani, insa numai daca doresc acest lucru. O propunere in acest sens a fost avizata pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii, care vrea sa sesizeze mai departe Ministerul Justitiei.

Cu alte cuvinte, femeile si-ar putea continua lucrul chiar si dupa 63 de ani, insa doar daca isi doresc acest lucru.

Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, legislatia stabileste clar ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. In plus, conform reglementarilor in vigoare, femeile nu au posibilitatea de a ramane incadrate in munca dupa varsta de pensionare.

De asemenea, tot in sedinta desfasurata recent, Plenul CSM si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul ca nu sunt necesare si modificarile referitoare la incetarea de drept a contractului individual de munca, respectiv a raportului de serviciu, daca varsta standard de pensionare se va modifica, intrucat aceste prevederi nu contin varsta de pensionare, ci fac numai trimitere la aceasta.

Varsta de pensionare a femeilor este subiect de discutie inca din luna decembrie a anului 2013, atunci cand Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede ca femeile se vor pensiona pe viitor la aceeasi varsta ca si barbatii, adica la 65 de ani.

Potrivit intiativei, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.

Avand in vedere ca este vorba despre un proiect de lege, aprobarea de catre Guvern nu a fost suficienta, astfel ca el a fost ulterior inregistrat in Parlamentul Romaniei pentru a-si urma traseul legislativ. In aceste conditii, proiectul a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata, in 3 aprilie 2014. Totusi, pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Comentarii

comentariu

About the Author