Published On: vin, Mai 30th, 2014

Dubla campioana olimpica, fata in fata cu brailenii. “Vreau sa descopar o noua Diana Mocanu”

Diana Mocanu 1Vineri, in sala “Fanus Neagu” de la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”, la initiativa Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Braila in parteneriat cu Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila si Academia Olimpica Romana – filiala Braila a avut loc prima actiune din campania “Ziua Campionilor”. Proiectul consta in organizarea unor intalniri periodice a marilor campioni pe care Braila i-a dat de-a lungul timpului (Diana Mocanu, Costica Dafinoiu, Craciun Vasile, Cornel Musat, Toma Alexandru etc.) cu cei mai tineri sportivi, copii, elevi si parinti.

La prima intalnire, brailenii au avut-o fata in fata pe Diana Mocanu, dubla campioana olimpica la natatie. Participantii au putut urmarii proiectii cu imagini inedite din cariera Dianei Mocanu, fotografii care au fost explicate chiar de catre campioana. La eveniment au participat, copiii care si-au dorit sa o cunoasca pe aceasta dar si cei care vor sa mearga pe calea natatiei de performanta.

"Imi doresc ca acei copii care se indreapta spre inot, sa ajunga mari campioni ca noi toti, pentru ca la Braila nu numai Diana Mocanu a fost, sa ne amintim si de ceilalti campioni ca Beatrice Caslaru sau Camelia Potec. Am muncit foarte mult pentru aceste rezultate, au existat intr-adevar momente in care imi doream sa renunt la acest sport, dar sustinuta de familie de antrenor am reusit sa trec cu brio. Privind in urma, as putea spune ca nu imi pare rau absolut deloc, ca nu am putut participa la un banchet, la un Bal al Bobocilor, asta am facut-o dupa ce m-am lasat de sport. Nu am pierdut absolut nimic. Din contra, mai valoroase mi-au fost medaliile decat orice alta distractie de atunci. Eu imi doresc ca dumneavoastra sa veniti cu copii la bazin, sa ii invatam pe acestia sa inoate, pentru ca orice copil stie sa loveasca o minge, sa se dea intr-un balansuar, dar sunt si foarte multi copii care stiu sa practice acest sport. Imi doresc sa descopar o noua Diana Mocanu. Vreau sa promovez acest sport pentru ca din pacate numai de fotbal auzim. Va astept cu mare drag. Invatam, ne distram, perfectionam si cel mai important invatam sa devenim campioni", a declarat Diana Mocanu.

Diana Mocanu3A aparut de nicaieri, a adus primele titluri olimpice ale Romaniei la inot, apoi s-a retras prematur, pentru ca „eram terminata fizic si psihic”. Este povestea Dianei Mocanu, adolescenta de 16 ani care a uimit o lume intreaga in 2000, la Sydney. Nascuta in urma cu 30 de ani, la Braila, intr-o familie de oameni modesti – tatal, muncitor la Combinat, mama, spalatoreasa la Liceul cu Program Sportiv, Diana Mocanu este legenda vie a sportului romanesc din toate timpurile.

Diana Mocanu a castigat 30 de titluri de campioana nationala si a stabilit peste 100 de noi recorduri ale Romaniei, la juniori si seniori. Aceasta, s-a pregatit cu antrenoarea emerita Laura Sachelarie. A inceput sa se afirme pe plan international in anul 1999 la Campionatul European de juniori de la Moscova, unde obtine 3 medalii de aur in probele de 50, 100 si 200 m spate. La editia urmatoare a CE de juniori din anul 2000 (Dunqerque – Franta) castiga din nou 3 medalii de aur in probele de 100 m spate (1:01.85), 200 m mixt (2:14.42 – nou record european si national) si 100 m fluture (1:00.19), precum si o medalie de argint la 200 m fluture (2:12.75 – nou record national). In 1999, la Istanbul, la prima sa participare la CE de seniori, obtine medalia de bronz la 100 m fluture, iar editia Helsinki 2000 se soldeaza cu 3 medalii de argint la 200 m spate (2:11.62), 100 m spate (1:01.54) si 50 m spate (28.85) – toate cu noi recorduri nationale, precum si cu o medalie de bronz la stafeta 4×100 m mixt (4:10.05 – un nou record national) si cu o clasare pe locul IV in proba de stafeta 4×100 m liber (3:46.45 – un nou record national).

Diana MocanuLa JO de la Sydney 2000, se impune prin performantele de exceptie realizate in premiera pentru natatia romaneasca. Primele medalii de aur la 100 m spate (1:00.21), proba in care a stabilit 3 noi recorduri nationale si un nou record olimpic (primul din istoria inotului romanesc) si la 200 m spate (2:08.16), proba in care a stabilit si doua noi recorduri nationale. De asemenea, s-a mai clasat pe locul VIII in finala probei de 100 m fluture (0:59.43 – cu doua noi recorduri nationale) si pe locul XII cu stafeta de 4×100 m liber.

Pentru performantele realizate i-a fost acordat titlul de cetatean de onoare al municipiului Braila si a fost declarata cea mai buna sportiva a Romaniei in anul 2000, iar prin Decret Prezidential i s-a conferit Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Comandor.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-