Published On: lun, Mai 5th, 2014

Deputatii au decis: Fara scoli speciale! Copiii cu dizabilitati vor fi integrati in scolile de masa

memoriu fbAceasta propunere legislativa a trecut deja de Camera Deputatilor si urmeaza a fi votata in Senat. Proiectul insa a stranit reactii controversate in randul parintilor care au copii cu dizabilitati. Chiar si pe retelele de socializare exista pagini si grupuri special create pentru a combate aceasta lege.

O initiativa legislativa pornita in urma unui scandal in care a fost implicat copilul cu deficiente al unei presedinte de ONG vine sa desfiinteze scolile speciale din Romania. Propunerea, catalogata de specialisti ca fiind una aberanta, a fost imbratisata de fosta sefa a jocurilor de noroc, Liliana Minca, si semnata de un grup de 29 de parlamentari, majoritatea din PPDD.

Cele doua Departamente de Psihopedagogie Speciala din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si a Universitatii din Bucuresti au semnalat o serie de deficite grave ale legii si ofera o serie de solutii bazate pe premise stiintifice si bune practici din cadrul sistemelor educationale ale tarilor UE si SUA.

“Propunerea scoate din sistemul national de invatamant si ii izoleaza pe copiii cu dizabilitati severe in sistemul de protectie sociala pe tot parcursul copilariei. Promotorii proiectului nu cunosc progresele deosebite realizate in ultimii ani prin integrarea copiilor cu dizabilitati severe si chiar grav in scolile speciale, in conditiile unor adaptari rezonabile a conditiilor la nevoile individuale”, se arata in Memoriu asupra propunerii legislative privind drepturile copiilor cu dizabilitati, semnat de cele doua universitati.

Mai mult, textul legii nu face referire la toate tipurile de dizabilitati.

Conferentiar univ. dr. Traian Vrasmas a expus o serie de observatii importante, de care semnatarii proiectului de lege, ori nu au tinut cont, ori nu au fost informati.

“In forma actuala proiectul dovedeste o cunoastere doar partiala si superficiala a situatiei si a legislatiei din Europa si din Romania. Nu toate prevederile din proiect sunt in spiritul si in beneficiul exercitarii efective a dreptului la educatie, potrivit abordarii comunitatii internationale, bazate pe drepturile omului si ale copilului. Exista numeroase inadvertente si incoerente, erori conceptuale, propuneri de structuri institutionale, mecanisme si proceduri noi, modificari de responsabilitati administrative – toate de natura a bulversa sistemul actual – mai ales sistemul educational – pentru copii cu dizabilitati. Ca atare ne exprimam categoric speranta ca, in aceasta forma nu va intra un proiect de lega pe agenda de lucru a comisiilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei, ca tara membra a Uniunii Europene”, a precizat Traian Vrasmas.

 

Marioara Nistor, printre initiatorii proiectului

Semnatarii acestui proiect de lege sunt: Iovescu Ioan – senator PP-DD; Birchall Ana – deputat PSD; Blanariu Valentin – deputat PP-DD; Burlacu Stefan – deputat PP-DD; Caloianu Mario-Ernest – deputat PP-DD; Ciobanu Liliana – deputat PP-DD; Ciofu Tamara-Dorina – deputat PSD; Comsa Cornel-George – deputat PP-DD; Dalca Stefan-Petru – deputat PP-DD; Deaconu Mihai – deputat PP-DD; Dragomir Maria – deputat PP-DD; Dumitru Ioana-Jenica – deputat PP-DD; Firczak Gheorghe – deputat UCRR (minoritãti); Marcoci Vlad – deputat PSD; Marian Ion Cristinel – deputat PP-DD; Minca Liliana – deputat PP-DD; Mocioi Niculina – deputat PP-DD; Negrut Cornelia – deputat PC; Niculescu Dumitru – deputat PP-DD; Nistor Marioara – deputat PP-DD; Oajdea Daniel Vasile – deputat PP-DD; Paul Maria-Andreea – deputat PD-L; Podasca Gabriela-Maria – deputat PSD; Roman Cristian-Constantin – deputat FC; Rotaru Razvan – deputat PP-DD; Sefer Cristian-George – deputat PP-DD; Scheau Ion – deputat PP-DD; Uioreanu Elena-Ramona – deputat PNL

Comentarii

comentariu

About the Author