Published On: Soare, Mai 4th, 2014

Cat costa distributia energiei? Vezi aici cat platesti ca sa ai curent in priza!

enelDistributia de energie electrica, adica banii pe care-i iau companiile pentru a duce prin retele energia de la producator, la prizele consumatorilor, reprezinta cel mai important element de cost din factura platita de populatie. In capitala, o treime din factura se duce la Enel.

Tarifele de distributie pe care operatorii le primesc depind si de investitiile in retele. Datele transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca in perioada 2009-2013, cele opt companii de distributie au investit cumulat in retele circa 1,5 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

In contul acestor investitii insa, operatorii au incasat din tariful de distributie pe joasa tensiune, cumulat in cei cinci ani de zile, circa 2,5 miliarde de euro, exclusiv pe segmentul populatiei. In ciuda acestor investitii recunoscute in tarife, in 2012 consumatorii de energie din Romania au petrecut circa 10 ore si jumatate in bezna.

In total, in perioada 2009-2014 tariful de distributie a crescut la nivelul celor opt companii de profil cu circa 15%, arata datele furnizate de ANRE, astfel ca la final, cu toate celelalte elemente cum ar fi certificatele verzi, factura finala platita la un apartament din capitala, de exemplu, a ajuns sa fie cu 35% mai scumpa acum decat in 2009.

Comentarii

comentariu

About the Author