Published On: lun, Mai 19th, 2014

Braila in PERICOL! Inundatii cum nu au mai fost in ultimii 100 de ani

61302426Din punct de vedere meteorologic, „vestile nu sunt proaste”, a informat seful ANM, Ion Sandu. „Pana martea viitoare, precipitatiile vor fi de 15-20 de milimetri si nu vor contribui la cresterea suplimentara a debitelor de pe raurile din interiorul Romaniei”.

A doua veste incurajatoare este ca nici in bazinul Dunarii nu sunt prevazute ploi pana saptamana viitoare. „Dar va ploua din 27 si in bazin, si in Romania”, a avertizat Ion Sandu la comandamentul de luni.

Scenariul pozitiv expus de directorul ANM sugereaza ca primul val al viiturii de pe Dunare va apuca sa se atenueze pana la inceperea ploilor.
Pericolul pentru Romania il reprezinta faptul ca vor fi 4-6 saptamani cu o presiune constanta pe digurile de la Dunare. Ca masura de urgenta, membrii Guvernului au instituit o celula de criza in Craiova, de unde sunt gestionate toate problemele rezultate in urma inundatiilor. Totodata, membrii celulei, in frunte vicepremierul Liviu Dragnea vor stabili masurile care se vor lua pentru protejarea si intarirea digurilor.

Debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secunda pana pe 22 mai, a anuntat duminica ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea. El a precizat ca nu se pune problema evacuarii de localitati si ca autoritatile sunt pregatite sa intervina cu un milion saci de nisipi si personal si echipamente inclusiv din judetele limitrofe celor dunarene vizate, urmand sa fie solicitat si sprijinul Armatei in caz de nevoie.

Dunarea se situeaza peste cotele de inundatie (CI), la cinci statii hidrometrice: Calafat, cu 60 cm, Bechet, cu 84 cm, Corabia, cu 53 cm, Turnu Magurele, cu 63 cm, Zimnicea, cu 35 cm, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat in faza II de aparare (aferenta depasirii cotei de inundatie, respectiv codului portocaliu de inundatii), iar, in aval de Zimnicea, sunt in faza I, aferenta depasirii cotei de atentie, respectiv codului galben de inundatii.

Comentarii

comentariu

About the Author