Published On: mie, Mai 14th, 2014

Andrei Igorov – braileanul care a scris istorie in kaiac-canoe. Vicecampion mondial si olimpic la canoe simplu

Andrei igorov 1Andrei Igorov s-a nascut la Braila pe 10 decembrie 1939, in cartierul Pisc. Crescut pe malul Dunarii era inevitabil sa nu fie atras de un sport legat de apa, un sport extrem de greu si destinat numai celor puternici, asa ca destinul l-a indreptat spre kaiac-canoe.

Acesta a inceput sa practice sportul la clubul Portul Braila unde ca si canoist a obtinut multiple medalii nationale la juniori. Datorita performantelor care le-a avut in timpul junioratului, in 1959 paraseste clubul brailean si ajunge sportivul celor de la C.S.A Steaua Bucuresti. Aici, cariera lui avea sa prinda amploare, avand cele mai mari performante ca sportiv.

In 1963, Andrei Iugorov participa pentru prima oara la Campionatele Europene din fosta Republica Federativa Iugoslavia, unde ocupa locul II si implicit castiga medalia de argint la proba de canoe simplu, 10.000 de metri. In acelas an, la Campionatele Mondiale de la Jajce, care au avut loc tot in Iugoslavia, devine vicecampion mondial la proba care l-a consacrat pe plan sportiv: canoe simplu 10.000 de metri.

Datorita acestor performante ajunge in lotul national si reprezinta Romania la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atunci devine vicecampion olimpic, si se reintoarce in tara cu medalia de argint castigata la proba de canoe simplu, 1000 metri.

In 1965 cucereste medalia de aur si devine campion european, la proba de canoe simplu 10.000 de metri, la Campionatele Europene de la Snagov. Ultima sa mare performanta este realizata in 1967 la Campionatele Europene de Seniori de la Duisburg, Germania.

Andrei Igorov este singurul sportiv Roman care la Regata Internationala, Tampere, Finlanda, in  1967, a luat marele trofeu datorita castigatii a trei probe din cadrul competitiei: canoe simplu 500m, 1000m si 10.000m. La vremea respectiva foarte putini sportivi puteau "duce" atatea probe in cadrul unei singure competitii.

Andrei igorov 2Datorita rezultatelor obtinute in cariera sportiva, in 1963, Igorov primea titlul de Maestru Emerit al Sportului iar numele sau sta in "Cartea de aur" a sportului romanesc.

Dupa ce s-a lasat de canotaj, Igorov si-a inceput cariera de antrenor chiar la Braila in 1975, acolo unde i-a instruitt pe multii tineri sportivi de la A.S. Portul Braila. In 1978 este desemnat antrenorul Lotului National de Juniori si Tineret iar dupa un singur an devine antrenorul clubului SIMARED Baia-Mare, unde ramane ca antrenor pana in 1986. Andrei Igorov isi continua cariera de antrenor la CSM Pitesti unde i-a invatat pe tineri tainele canotajului in perioada 1986-1999 apoi devine antrenor la "Canoe Club '82 A&A" Curtea de Arges unde sta in perioada 1999-2011.

Fiul sau, Andrei Jr. Igorov a dus mai departe dragostea pentru canoe si in prezent activeaza ca sportiv in Austria la PSV Viena.

In 11 noiembrie 2011, Andrei Igorov ne paraseste, decedand la varsta de 72 de ani. Acesta a fost inmormantat la Braila, in cimitirul Lipovenesc de rit vechi, ramanand aproape de lumea lui, a lipovenilor dar si de Dunarea care i-a sadit imboldul sa iubeasca un sport greu dar frumos, Kaiac-canoe.

Palmares

» 1961 loc IV  C.E.Poznan, Polonia, CI – 10000m;

» 1962 loc I    Regata Internationala, Stokholm, Suedia, CI – 500m; 10000m;

» 1962 loc I    Regata Internationala, Praga, Cehoslovacia, CI -10000m;

» 1962 loc II   Regata Internationala, Praga, Cehoslovacia, CI -1000m;

» 1963 loc II   C.E. Jaice, RSFIugoslavia, CI – 10000m;

» 1963 loc II   C.M. Jaice, RSFIugoslavia, CI – 10000m;

» 1964 loc I    Regata Internationala, Essen, RFGernana, CI – 1000m;

» 1964 loc II   J.O.,Tohyo, Japonia, CI – 1000m;

» 1965 loc I    Regata Internationala, Stokholm, Suedia, CI – 10000m;

» 1965 loc III  Regata Internationala, Stokholm, Suedia, CI – 1000m;

» 1965 loc I    C.E.Snagov, România, CI – 10000m;

» 1966 loc I    Regata Internationala, Essen, RFGernana, CI – 10000m;

» 1966 loc III  Regata Internationala, Essen, RFGernana, CI – 1000m;

» 1966 loc V   C.M. Berlin, RDGermana, CI – 10000m;

» 1967 loc I    C.E. Duisburg, RFGermana, CI – 10000m;

» 1967 loc I    Regata Internationala, Tampere, Finlanda, CI – 500m; 1000; 10000m;

12 Titluri de campion national in probele de 500m; 1000m; 10000m; 20000m;

Andrei igorovPentru rezultatele sportive obtinute:

» 1963 Titlul de "MAESTRU EMERIT AL SPORTULUI"

» 1964 Decorat cu"ORDINUL MERITUL SPORTIV CLASA a III a" prin decret prezidential.

» 1970 -1972 antrenor kaiac-canoe, Clubul Sportiv "STEAUA"Bucuresti;

» 1974-1975  cadru didactic in cadrul CURSULUI DE CALIFICARE A OFITERILOR CU PREGATIREA FIZICA, specialitatea: schi, inot aplicativ militar;

» 1975-1978 antrenor kaiac-canoe, Clubul Sportiv "PORTUL" Braila;

» 1978-1979 antrenor de canoe la LOTUL NATIONAL DE JUNIORI SI TINERET;

» 1979-1986 antrenor kaiac-canoe, Clubul Sportiv "SIMARED" Baia-Mare;

» 1986-1999 antrenor kaiac-canoe, "Clubul Sportiv Municipal "Pitesti;

» 1994 in urma rezultatelor deosebite obtinute ca antrenor si a promovarii sportivilor in loturile reprezentative cu participare si medaliati la J.O., C.M., C.E., i s-a conferit titlul de "ANTRENOR EMERIT"

» 1999 antrenor kaiac-canoe "CANOE CLUB 82 A & A", Curtea de Arges

» 1978 antrenor categoria a I a, kaiac- canoe;

» 1974 antrenor categoria a IV a, schi;

» 1974 arbitru de schi;

» 2002 – 2003  Figuri reprezentative, Kaiac-canoe, personalitati 2B", Enciclopedia Educatiei Fizice si Sportului, vol. I, Ed.Aramis, Bucuresti, 2002,2003

» 2005 nominalizat in Almanahul "CINE,CAND si DE CE" in sportul de inalta performanta românesc, Supliment al Anuarul Sportului 2004.

Sursa: Revista "Sportul brailean" nr.4

Comentarii

comentariu

About the Author

-