Published On: joi, Mai 29th, 2014

Administratorul raspunzator de insolvabilitatea firmei poate fi obligat sa-i plateasca datoriile. Vezi aici care este procedura!

cod fiscalFiscul poate decide ca administratorul unei firme sa achite datoriile acesteia, daca a provocat insolvabilitatea societatii, se mentioneaza in Codul de procedura fiscala. Decizia autoritatii fiscale se va baza pe analizarea mai multor fapte si documente, dupa cum se precizeaza intr-un ordin al ANAF, care se aplica de la inceputul lunii februarie si care clarifica prevederile legislatiei fiscale. Mai mult, daca administratorul nu poate plati datoria, atunci Fiscul poate demara executarea silita a acestuia. Cititi in materialul urmator mai multe detalii despre conditiile in care organele fiscale iau aceasta decizie si cum se ajunge la executarea silita a administratorului.

Potrivit Codului de procedura fiscala (CPF), unele persoane din cadrul companiilor raspund in solidar cu firma care are datorii. Dincolo de aceste prevederi, in CPF nu se precizeaza cum vor raspunde acele persoane in fata organelor fiscale.

Pentru a clarifica aceasta situatie, ANAF a emis Ordinul nr. 127/2014 prin care a aprobat Instructiunile privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85 din 4 februarie 2014 si a intrat in vigoare la aceeasi data. Conform acestui act normativ, una dintre persoanele care raspunde in solidar cu firma pentru datoriile acesteia este administratorul firmei.

Operatorii economici trebuie sa retina ca ceea ce schimba Ordinul ANAF nr. 127/2014 este practic ca, pe timpul cat va fi in vigoare, organele fiscale vor putea sa emita o decizie prin care sa stabileasca obligatia de raspundere solidara a administratorului alaturi de societatea pe care o administreaza.

In cazul in care la data scadentei deciziei de atragere a raspunderii solidare, administratorul nu detine sume de bani pentru a efectua de buna voie plata sumelor datorate la bugetul de stat, se va demara impotriva acestuia procedura executarii silite, conform Ordinului ANAF nr. 127/2014.

 

Comentarii

comentariu

About the Author