Published On: mie, Mai 7th, 2014

7 mai 1986 – ziua in care Steaua a scris istorie. Astazi se implinesc 28 de ani de la castigarea Cupei Campionilor

steaua_romaniei,_7_mai_1986-71074329FC Steaua aniverseaza astazi, 7 mai, implinirea a 28 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor Europeni, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, din Sevilla, dupa ce invingea, cu 2-0, pe FC Barcelona.

In drumul spre marea finala, Steaua a eliminat pe rand formatiile Vejle BK (1-1 si 4-1), Honved Budapesta (0-1 si 4-1), Kuusysi Lahti (0-0 si 1-0) si RSC Anderlecht Bruxelles (0-1 si 3-0).

Marea finala a fost castigata de FC Steaua Bucuresti, dupa ce Helmuth Duckadam a reusit sa apere patru lovituri de departajare, mai tarziu el a fost numit „Eroul de la Sevilia”. Acest trofeu este singura Cupa a Campionilor castigata de Steaua si singura castigata de o echipa romaneasca.

Obtinerea celui mai ravnit trofeu din Europa la nivelul competitiilor inter-cluburi a reprezentat un moment de cotitura in fotbalul autohton, Steaua fiind echipa care, din acel moment, a devenit imaginea Romaniei pe plan sportiv pe "Batranul Continent". Cele patru lovituri de la 11 metri aparate de Helmuth Duckadam, care i-au adus un loc in Cartea Recordurilor, cele doua reusite ale tinerilor, pe atunci, Lacatus si Balint, superba echipa a Stelei din anii 80 si triumful la nivel european ii determina pe toti stelistii sa fie mandri de faptul ca iubesc culorile ros-albastre.

Steaua- cupaSTEAUA BUCURESTI – FC BARCELONA 0-0; 2-0 dupa executarea loviturilor de departajare

Loviturile de departajare: 0-0 Majearu, Alesanco, Boloni, Pedrazza, 1-0 Lacatus, Alonso, 2-0 Balint, 2-0 Marcos.

Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan, Sevilla

Spectatori: 70.000

Arbitri: Michel Vautrot; Alain Delmer, M.Girard (Franta)

STEAUA: Helmuth Duckadam; Stefan Iovan, Adrian­ Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu; Lucian Balan (73 Anghel Iordanescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu; Marius Mihai Lacatus, Victor Piturca(112 Marin Radu).

Antrenori: Emerich Jenei si Anghel Iordanescu

FC BARCELONA: Francisco Gonzalez URRUTIcoechea; GERARDO Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti "MIGUELI", Jose Ramon ALESANCO Ventosa, JULIO ALBERTO Moreno Casas; VICTOR Munoz Manrique, Bernd Schuster (84 Jose MORATALLA Claramunt), MARCOS Alonso Pena, Angel PEDRAZA Lamita; Steve Archibald (111 Angel "PICHI" ALONSO Herrera), Francisco Jose CARRASCO Hidalgo.

Antrenor: Terry Venables

Helmuth Duckadam a devenit primul portar din istoria fotbalului care a reusit sa apere patru lovituri de departajare consecutive intr-un meci oficial, performanta sa fiind trecuta in celebra Guinness Book.

Comentarii

comentariu

About the Author

-