Published On: mie, Mai 21st, 2014

100 de braileni asteapta evacuarea: “Apa ne distruge, oricum suntem vai de capul nostru, uitati de lume”

vapoarelor 2Aproximativ 100 de braileni care nu au primit locuinte sociale vor fi evacuati luni din casele lor de pe strada Anghel Saligny, din zona libera si portul Brailei. Desi nu sunt incantati ca trebuie sa-si paraseasca apartamentele oamenii sunt constienti ca trebuie sa plece din calea apelor si accepta resemnati orice ajutor li se acorda.

Tragedia acestor oameni nu se opreste aici. Intorsi acasa ei sunt nevoiti sa o ia de la capat si sa reconstruiasca tot ce a distrus apa in urma lor. Reporterii Infobraila au stat de vorba cu o batrana in varsta de 80 de ani, calita de astfel de situatii, fiind evacuta de 3 ori in ultimii ani.

“Asta este a treia oara cand ne inunda apa, a treia oara. Am si un copil cu handicap psihic, nu stiu ce vom face. Zice ca tot la Lacu Sarat ne duce, dar e jale ce este acolo, mizerie. Apa ne distruge, oricum suntem vai de capul nostru, uitati de lume. Dupa ce ne-a dus prima data acolo a trebuit sa ma internez cu copilul in spital. Era mic atunci, avea un an si ceva. Am stat vre-o trei saptamani. Doctorita a aflat ca eram inundati aici si nu mi-a mai dat drumu sa merg acasa. M-a internat si pe mine pana s-a retras apa. Cand m-am intors acasa era mizerie mare, egrasie si acum mai este. Calci pe parchet si sub el joaca apa. Cand am fost prima data la Lacu Sarat a fost jale. Nu ne aduceau nimic. Patru zile nu am dat nimic de mancare la copii”, ne-a marturisit batrana.

vapoarelor1Speriata de ceea ce va urma, femeia era resemnata. Stia deja lectia. Urmau sa fie evacuati si in urma lor apa le distrugea averea pe care au reusit fiecare s-o stranga in apartamentele mici si mizere.

Astazi, Dunarea va trece de cota de pericol de 600 cm. Pana lubi, brailenii care locuiesc in zona portului mai spera doar la o minune care sa imblanzeasca fura apelor.

In fata celor doua blocuri in care locuiesc acum peste 100 de oameni, autoritatile au pus cativa saci de nisip. Problema lor nu o constituie inundatia ci infiltratia, pentru ca blocurile sunt construite pe o suprafata joasa, iar apa le iese prin case si ii inunda.

Angajatii Companiei de Utilitati Publice “Dunarea” Braila au suprainaltat si au acoperit cu pamant galben gurile de canalizare din zona Capitaniei pentru a evita inundarea celor doua intersectii din port.

Intr-o situatie incerta este si Centrul de Dializa, care in alti ani s-a inundat din cauza volumului mare de apa infiltrat in subsolul cladirii.

Comentarii

comentariu

About the Author