Published On: joi, Apr 3rd, 2014

VIDEO – Un altfel de handbal. Sportul cu mingea mica jucat pe stadion. Romania campioana mondiala si astazi la handbal in 11

Fotbalul, sportul rege, si cel mai iubit din lume, nu a fost singurul care a umplut stadioanele. Traiesc in zilele mele, handbalul in 7, in Sali Polivalente, cu alte reguli. In vremuri de mult apuse, handbalul se juca in 11, direct pe stadion.  Cu alte reguli, cu lovitura libera de la 12 metri si cu 11 jucatori pe teren, handbalul romanesc a avut si atunci rezultate notabile.

handbal 11Primul Campionat Mondial la Handbal masculin in 11 jucatori s-a desfasurat in Germania in 1938. Atunci, Nationala Romaniei a incheiat CM pe locul 5. Din cele 7 editii ale Campionatului Mondial de handbal in 11 jucatori, Romania nu a participat decat la 2. Daca la prima participare a ocupat un loc 5, in 1959, la editia a V-a a CM, care a avut loc in Austria, nationala Romaniei, antrenata de Ioan Kunst Germainescu si Niculae Nedeff ajungea vicecampioana Mondiala la Handbal in 11, titlul suprem fiind castigat atunci de Germania.

Din echipa au facut parte jucatorii: Mihai Redel, Rudolf hHaberpursch, Ion Iliescu, Geo Badulescu, Octavian Nitescu, Constantin Selaru, Valentin Selaru, George Covaci, Arpad Barabas, Olimpiu Nodea, Virgil Hnat, Aurel Bulgaru, Mircea Costache, Cornel Otelea, Aavin Marcu.

Pe stadionul Wacker din Viena in fata a peste 8000 de spectatori baietii nostrii au jucat exceptional cucerind medaliile de argint, cea mai buna performanta a echipei nationale masculine la handbal in 11.

Cu toate acestea echipa nationala nu a avut posibilitatea de a efectua cel putin cateva jocuri de pregatire. Singurul meci premergator C.M. a fost exact cel de calificare, fiindca la fel ca la C.M. feminin din 1956, echipei de baieti i-a fost programat un joc eliminatoriu de calificare in Polonia cu nationala respectiva. Baietii au trecut peste acest handicap si au castigat cu 11-7.

La  turneul final, echipa Romaniei invinge Austria cu 19-6, pe cea a Ungariei cu 18-12 si a Elvetiei cu 14-9 si pierde in finala in fata echipei unite a Germaniei cu 14-11 (6-6), aceasta fiind si prima medalie a baietilor.

Un alt rezultat notabil al nationalei de baieti a avut loc in 1936, la prima editia cu handbal la Jocurile Olimpice care au avut loc la Berlin, cand Romania a ocupat locul 5 la handbal in 11, echipa fiind atunci condusa de Hans Schuschnig.

La handbal feminin, in 11 jucatori, la cea de-a doua editie a Campionatului Mondial, Romania a ocupat prima pozitie, fiind inaintea R.F. Germania si a Ungariei.

Echipa feminina ocupa locul I cucerind medaliile de aur ale Festivalului, cu patru victorii din patru jocuri: cu R.D.Germania de departe favorita principala scor 4-2; cu Ungaria – cotata cu sansa a doua in Europa scor 4-1, cu Danemarca 14-0. Este vorba de handbalul in 11 jucatori pe terenul de fotbal in care nordicii erau incepatori si in ultimul meci ca o adevarata finala pe stadionul central din Varsovia in fata a peste 45.000 de spectatori invingem intr-un meci dramatic cu zeci de ratari, cu 1-0, echipa tarii gazda Polonia.

Este fara discutie prima performanta de exceptie de fapt PRIMA MEDALI DE AUR a handbalului Romanesc.

Editia 2-a 1956 s-a desfasurat in R.F.Germania iar clasamentul a fost: 1. Romania; 2. R.F.Germania; 3. Ungaria; 4. Austria; 5. Iugoslavia; 6. Franta, 7. Polonia, 8. Olanda.  

Din lotul Romaniei de atunci faceau parte jucatoarele: Irina Naghi Klimovschi, Ana Stark Stanisel, Irene Günter Kim, Carolina Carligeanu, Aurelia Salageanu Tudor, Iozefina Ugron Stefanescu, Aurora Bran Popescu, Maria Scheip Constantinescu, Lucia Dobre, Elena Jianu, Mora Windt Martini, Elena Padureanu, Victorita Dumitrescu, Ileana Colesnicov, Magda Haberpursch, echipa fiind codusa de Constantin Pilica Popescu, Gabriel Zugravescu in pregatire si Niculae Nedeff federal.

c pilicaAproape in intregime echipa era formata din jucatoarele cu care s-a pornit la drum in ziua de 25 mai 1953 la Sighisoara, alaturi de antrenorul principal profesorul CONSTANTIN C. POPESCU  PILICA. Numai aceste jucatoare si antrenorul lor stiu cat s-a muncit in acesti trei ani din care cel putin jumatate petrecuti in cantonamente si deplasari.

Se cuvine sa adaugam neaparat si numele antrenorilor care au mai contribuit in diverse etape la pregatirea echipei in acesti trei ani: DUMITRU POPESCU COLIBASI, BRUNO HOLSTREGER, medicul ecipei CONSTANTIN SERPE si nu in ultimul rand meritul lui LUCIAN GRIGORESCU secretar general al F.R.H. prezent la fiecare actiune a lotului, partial si in cantonamente, care s-a ingrijit permanent si se va ingriji in continuare sa nu existe nici un obstacol administrativ in calea performantei.

Pentru acesta performanta unica in sportul romanesc jucatoarele respective au fost rasplatite cu primele titluri de maestre emerite din handbalul romanesc.

La doar 4 ani distanta, la cea de-a III-a editie a CM in 11, din 1960, competitie care a avut loc in Olanda, nationala de fete a Romaniei a iesit din nou campioana.

Evenimentul major al anului 1960, este participarea echipei nationale feminine la cea de-a treia editie a Campionatelor mondiale de handbal in 11, unde trebuie sa-si apere titlul cucerit in 1956.

Pregatirile echipei de handbal in 11 pentru acest C.M. au inceput inca din iarna, cu un cantonament de sala si participarea amintita la Cupa Oraselo la handbal in 7. Nu era nici o inadvertenta, pe atunci majoritatea tehnicienilor gandeau, ca handbalul este unul singur, doar ca cel in 11 este atletism cu mingea iar cel in 7 conditioneaza o tehnica perfectionata pana la maestrie, ceea ce se armoniza ca mijloace reciproce de pregatire. Bineinteles a urmat un cantonament devenit clasic deja  de 21 de zile la munte exclusiv in aer liber pentru pregatire fizica. In continuare, suita etapelor la Brasov si Bucuresti. Necazul principal era insa faptul ca nu prea mai aveam adversari pentru jocurile de verificare, asa incat s-a apelat din nou la meciuri cu echipele de seniori ale satelor din jurul Brasovului unde se mai juca serios handbalul german in 11 (Halchiu, Prejmar, Ghimbav, Harman). S-au jucat totusi cateva jocuri internationale in turneu la ODESA (U.R.S.S.), doua victorii si Moscova o victorie s-a jucat cu selectionate pe orase si doua jocuri cu echipa campioana a Lituaniei in Romania. La fel ca la baieti cele doua Germanii isi alcatuiesc o echipa unita si pentru noi emotiile se amplifica. Dar, totul a mers nesperat de bine.

In grupa la 12 iunie la HAGA, invingem Austria cu 6 – 2 si la 16 iunie la ASSEN pe Danemarca cu 6 – 1.

A urmat semifinala cu Olanda la HENGELO unde castigam cu 9-4, dar cu mari emotii si apoi dupa toate pronosticurile asteptam finala cu echipa unita a celor doua Germanii. Surpriza mare, in cealalta semifinala, Austria invinge Germania (unita) cu 3 – 2. Finala de la AMSTERDAM disputata la 19 iulie 1960 o castigam detasat cu 10- 2, la pauza era 7 – 0. A fost un meci frumos, noi fericiti ca am scapat de colosul german, austriecele multumite cu locul II.

CM Olanda​Romania era pentru a doua oara consecutiv CAMPIOANA MONDIALA LA HANDBAL, prin echipa nationala de senioare. Aceasta a fost ultima editie la handbal in 11 jucatoare, se poate spune deci ca si astazi suntem Campioni Mondiali la aceasta disciplina sportiva.

Atunci clasamentul a fost: 1. Romania; 2. Austria; 3. Germania; 4. Olanda; 5. Danemarca; 6. Polonia.

La editia din 1960 din echipa Romaniei, condusa atunci de Constantin Pilica Popescu si Niculae Nedeff au facut parte jucatoarele Irina Naghi Klimovschi, Ana Stark Stanisel, Irene Ghunter Kim, Carolina Carligeanu, Aurelia Salageanu Tudor, Iozefina Ugron Stefanescu, Aurora Bran Popescu, Maria Scheip Constantinescu, Lucia Dobre, Elena Jianu, Elena Padureanu, Victorita Dumitrescu, Elena Rosu, Antoneta Vasile Otelea si Aurora Niculescu Leonte. “Pilică” Popescu a fost declarat primul antrenor emerit din istoria handbalului romanesc.

La handabl in 11, tehnica era mai putin sofisticata decat permite jocul de azi in sala dar trebuia sa fie exacta. Combinatiile de baza in mare erau aceleasi, dar transpuse la alte spatii. Desi in mare era acelasi joc, in amanunt era altceva, mai ales pentru portar si pivot. Transformarea de la handbal in 11 la handbal in 7 s-a facut aproape peste noapte, jucatorii adaptandu-se foarte repede. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-