Published On: mie, Apr 23rd, 2014

VIDEO Simion Cutov – braileanul care a scris istorie in boxul international

simion cutovNascut in data de 7 mai 1952 in localitatea Smirdanul Nou, Braila, Simion Cutov a ramas in istoria pugilatului romanesc ca primul boxer care a cucerit doua medalii de aur europene la seniori.

Acesta, alaturi de fratele sau, Calistrat Cutov au ramas in istoria boxului amator international, fiind singurii sportivi care au refuzat sa lupte impreuna.

Simion Cutov si-a trecut in palmares patru titluri de campion national la categoria 60 kg, trei titluri de campion european, unul la juniori in 1972 si doua la seniori in anii 1973 si 1975, precum si o medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Havana din 1974, dublata de o alta din acelasi metal cucerita la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. In cel mai important meci al carierei, cel din finala categoriei 60 kg de la "Olimpiada Nadiei", dinamovistul l-a avut ca adversar pe cubanezul Teofilo Stevenson, una dintre legendele dintotdeauna ale boxului amator.

Simion Cutov a avut calitati native exceptionale. A fost un “fighter” de mare clasa impunand luptei un ritm sufocant. A avut o viteza mare de executie, lovituri puternice si o rezistenta de exceptie. La Campionatele Europene din Sala “Ronda” din Katowice, in anul 1975, din 4 intaniri sustinute, 3 le-a castigat inainte de limita prin R.S.C. (cel mai rapid “demolandu-l” pe sovieticul Valeri Lvov in finala) si doar o decizie la puncte cu 5:0. La Katowice Cutov s-a dovedit a fi cel mai rezultativ boxer al campionatului. S-a dovedit a fi in acelasi timp si cel mai competitiv boxer roman, cu o putere exceptionala de mobilizare in momentele decisive. Trebuie sa aratam, de asemenea, ca in timpul premergator competitiei, cat si in timpul desfasurarii Campionatelor Europene, a dat dovada de vointa si darzenie, cu totul iesite din comun, in realizarea si mentinerea greutatii.

La Campionatele Europene din Sala “Pionir” din Belgrad, in anul 1973, a sustinut tot 4 intalniri, pe care le-a castigat “numai” la puncte. Darzenia in lupta, buna lui intuitie a ringului si remarcabila lui capacitate de improvizatie in timpul luptei a facut ca boxeri redutabili ca: Nash (Irlanda), Solomin (U.R.S.S.), Redowski (R.D.G.) si Tomczyk (Polonia), in finala, sa coboare treptele ringului invinsi. Partida lui Cutov cu Solomin din seara de 5 iunie a ramas “un meci de antologie”. La aceste campionate lui Cutov i-a fost acordat, deplin meritat, si titlul de cel mai tehnic pugilist al continentului.

1976 Summer OlympicsLa Campionatele Mondiale din anul 1974 de la Havana Simion Cutov l-a intalnit in finala tot pe Solomin. Din acest meci a ramas de pomina fantastica gafa facuta de sportivul nostru. In ultimele secunde ale meciului, cand avea deja victoria asigurata, Cutov, in semn de bravada void sa spuna parca ca iar l-a invins, a lasat garda jos scotandu-si nasul “la interval”. Urmeaza o lovitura naucitoare, Cutov face cunostiinta cu podeaua si se alege, astfel, numai cu medalia de argint.

In cariera sa spectaculoasa, pugilistul brailean a inregistrat 155 de meciuri, dintre care a pierdut doar 20.

In semn de apreciere pentru rezultatele deosebite ca si pentru contributia adusa la imbogatirea zestrei de medalii a pugilatului romanesc, Cutov a fost decorat cu „Ordinul Muncii“ clasa a II-a si i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului. Vice-campionul olimpic de la Montreal a parasit ringul vietii in anul 1993.

Memorialul "Simion Cutov"

Zalau 1974 cu Simion CutovPrima editie a memorialului "Simion Cutov", a avut loc in 2011, la Braila, orasul natal al pugilistului. Desfasurata pe terenul de fotbal Atletic din Gradina Mare, evenimentul a fost rezervat cadetilor si juniorilor, aici participand peste 60 de sportivi din tara.

Marian Pita a facut spectacol la prima editie a Memorialului "Simion Cutov". Elevul lui George Pertea a avut o prestatie foarte buna in meciul cu ploiesteanul Florin Nastase, iar in finala l-a invins inainte de limita pe Alperen Akbal de la CS Navodari. Marian Visan, din grupa aceluiasi antrenor, a triumfat la categoria 60 kg, dupa ce l-a invins pe Mircea Barascu de la CS Navodari.

Evolutii foarte bune au mai avut elevul lui Costica Dafinoiu, Alexandru Giurgea, care a castigat finala categoriei 48 kg, dupa ce l-a depasit la puncte pe Bogdan Dumitrescu de la Petrolul Ploiesti, dar si Vladut Sava, castigatorul categoriei 54 kg, sportiv de la grupa lui Pertea.

Palmaresul maestrului emerit al sportului Simion Cutov:

- campion national la semiusoara in anul 1973 iar la usoara in anul 1978;

- campion balcanic in anul 1974;

- campion european de juniori la semiusoara in anul 1972;

- campion european de seniori al categoriei semiusoare in anii 1973, la Belgrad, si 1975, la Katowice, si participant la europenele de la Halle (Germania), din anul 1977;

- vicecampion mondial la Havana in anul 1974;

- vicecampion olimpic la semiusoara in anul 1976 la Montreal (Canada; a fost invins in finala de americanul Dawis) si participant la categoria usoara la Olimpiada de la Moscova, din anul 1980.

Sursa: luptatorii.ro

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-