Published On: vin, Apr 25th, 2014

VIDEO Pelerini din toata tara la Braila, aducand ruga unui neam: “Fara Dumnezeu nu suntem nimic. Sa ajute poporul asta amarat”

Share This
Tags

Vineri, mii de credinciosi din intreaga tara au venit la Biserica Greaca din Braila, cu speranta ca isi vor gasi vindecarea trupeasca si sufleteasca la Izvorul Tamaduirii. In prima vineri dupa Pasti, orasul de la Dunare a devenit principalul loc de pelerinaj al ortodocsilor din Romania.

Braila GreacaToti, varstnici si tineri, nevoiasi si bogati, cred cu tarie ca apa sfintita care izvoraste de sub lacasul de cult, doar in aceasta zi, face minuni, lecuind bolile trupului si ale sufletului. Dupa o asteptare anevoioasa, la o coada de cateva sute de metri, intariti de credinta in Dumnezeu, credinciosii ajung la izvorul aflat la 12 metri adancime sub biserica, de unde iau in sticle, dupa ce saruta mana preotului, agheasma vindecatoare.

Propriile experiente, istorisirile auzite de la apropiati, dar si rugaciunile rostite in soapta, se aud, necontenit, din grupurile de pelerini. Povesti diferite, unite de credinta in Dumnezeu.

Cand sticlele incarcate cu agheazma erau o povara prea grea pentru batranele care urcau scarile de la izvorul de sub biserica, jandarmii braileni nu ezitau sa le vina in ajutor. Oamenii legii erau multumiti ca la sfarsit auzeau, cu o voce duioasa: "Sa fii sanatos, mama! Si tu si familia ta!".

Braila Greaca 2"Pe mine ma doare burta si daca iau agheasma imi trece de parca imi ia cu mana. Si ma doare si noaptea. Am facut analize, nu mi s-a gasit nimic", ne-a marturisit o femeie, bucuroasa ca a putut ajunge si in acest an la Biserica Greaca.

Cateva sute dintre pelerini, majoritatea din orasele Moldovei, si-au petrecut noaptea de joi sub cerul liber, in asteptarea slujbei religioase de vineri dimineata, oficiara de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, IPS Casian Craciun. 

Profund emotionata, cu lacrimi in ochi, o batrana venita pentru prima oara la Biserica Greaca, originara din comuna Ivesti, judetul Galati, a stat mai bine de opt ore la coada pentru a lua agheasma. 

"Am fost entuziasmata, si de bucurie si de tot ce am vazut aici. Am plecat cu ocazia de la ora 3 noaptea. Ce nu faci cand vii petru credinta, pentru iubire de oameni? Daca oi mai ajunge si la anul…", ne-a povestit galateanca.

Si rromii din judetul Galati au venit la Braila pentru a-si gasi vindecarea, punandu-si speranta in Dumnezeu: "Sa ne dea Dumnezeu bani, sanatate, aur. Am mai fost acum 5 ani. Ne-a ajutat, ii multumim lui Dumnezeu. Ne-a ajutat si cu bani si cu sanatate, cu de toate",

Ridicata in perioada 1863-1872, impunatoarea Biserica „Buna Vestire", cunoscuta sub numele de Biserica Greaca, monument istoric, se afla in Centrul Vechi al Brailei. Conform legendei, pe cand se sapa fundatia lacasului, chiar sub Altar, la 12 metri adancime, a fost descoperit un izvor, despre a carui apa se spune ca, de-a lungul timpului, a vindecat mii de credinciosi. Apa transformata in agheazma tasneste de sub Altar numai in prima zi de vineri de dupa Pasti. 

Izvorul Tamaduirii este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in fiecare an, in prima zi de vineri de după Paste. Este vorba despre un praznic inchinat Maicii Domnului, care l-a calauzit intr-o padure din apropierea Constantinopolului pe Leon cel Mare, inainte de a deveni imparat, aflat in cautarea unei surse de apa, dorind sa ajute un orb care-l implorase sa-l ajute sa-si domoleasca setea. Fecioara Maria l-a indrumat pe Leon cel Mare spre izvorul din padure, spunandu-i sa-l si spele pe orb pe fata cu apa din izvor, iar astfel acesta isi va recapata vederea. Minunea s-a produs intocmai, astfel ca Leon cel Mare a ridicat pe locul respectiv o biserica. Din acelasi izvor se spune ca s-ar fi vindecat mai tarziu si imparatul Iustinian, care apoi a ridicat pe acel loc o biserica si mai mare, distrusa de catre turci, in 1453. 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-