Published On: joi, Apr 10th, 2014

Toti romanii majori si asigurati la Sanatate vor primi cardurile nationale de sanatate prin posta

Incepand din acest an, toti romanii majori care sunt asigurati la Sanatate vor primi gratuit, cardurile nationale de sanatate, prin posta, la adresa din cartea de identitate. Aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic din 2015, cand va fi implementat sistemul cardului. Aproximativ 15 milioane de romani vor primi carduri de sanatate. 

Din 2015, pacientii vor dovedi ca sunt asigurati in SIUI prin intermediul cardurilor nationale de sanatate. Cand il vom primi, cardul va inlocui adeverinta de asigurat eliberata de Casa de Asigurari si adeverinta de salariat, necesare in prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Dupa implementarea sistemului cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic. In cazul in care asiguratul vine la medic fara card, nu va primi servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Cum vor fi distribuite cardurile 

Ministerul Sanatatii a facut publica ieri o Hotarare de Guvern prin care modifica si completeaza normele de aplicare a legii cardului. HG reglementeaza distributia cardurilor nationale de sanatate.

Toti romanii majori si asigurati la Sanatate vor primi cardurile nationale de sanatate din partea operatorilor de servicii postale, la adresele de domiciliu specificate in cartile de identitate, se arata in normele de aplicare a legii sistemului cardului national de sanatate.

Operatorul de servicii postale va va preda cardul national de sanatate, pe baza de semnatura, se stabileste in norme.

Daca factorul postal nu v-a gasit acasa, acesta este obligat sa se mai prezinte la domiciliul dumneavoastra inca o data ca sa va inmaneze cardul.
In cazul in care nu sunteti acasa nici la a doua vizita a postasului, factorul postal va preda cardul nedistribuit Casei de Asigurari de Sanatate din raza domiciliului dumneavoastra.
Prin urmare, daca ati ratat cele doua vizite ale postasului, veti prelua cardul direct de la sediul Casei de Asigurari de Sanatate din judetul in care aveti domiciliul.

Cardurile de sanatate care nu au fost ridicate de la Casele de Asigurari de catre asigurati vor fi arhivate (in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996), urmand ca la expirarea perioadei de arhivare sa fie distruse.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-