Published On: lun, Apr 7th, 2014

Tantarii si capusele au bagat 8 braileni in spital in 2013

* se arata intr-un comunicat de presa al DSP Braila *

„In judetul Braila au fost inregistrate urmatoarele boli transmise prin vectori : In anul 2011 – malarie – 1 caz de import (transnisa prin intepatura de tantar), in anul 2012 –  malarie – 3 cazuri de import (transnisa prin intepatura de tantar); boala Lyme – 1 caz (transmisa prin muscatura de capusa); meningita cu virus West-Nile – 2 cazuri (transmisa prin intepatura de tantar ). In anul 2013 – meningita cu virus West-Nile – 5 cazuri (transmisa prin intepatura de tantar ); febra butonoasa – 3 cazuri (transmisa prin muscatura de capusa)”, a precizat pentru Infobraila purtatorul de cuvant al DSP, Andreia Gavrilescu.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infectii la om este prin intepatura de tantar. Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu. Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi.

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia burgdorferi) care este transmisa  la om in urma intepaturii de capuse.

Capusa vectoare cel mai frecvent intalnita in zona noastra apartine speciei Ixodes ricinus. Ciclul ei de viata presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva in cea de nimfa si apoi de adult. Femela adult depune oua care se transforma in larve si ciclul se reia. Boala  Lyme mai este supranumită si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reactia individuală fată de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici si multitudinea de manifestări. Infectia este sistemică, afectează întregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai putin distincte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-