Published On: joi, Apr 10th, 2014

Simionescu face APEL la braileni: “Trebuie sa va faceti succesiunea la timp!”

titluZeci de braileni se prezinta anual la Primarie cu probleme legate de terenurile pe care sunt proprietari, sau ar trebui sa fie. Pentru ca nici legea nu a fost de partea lor, iar regementarile ulterioare au bulversat tot mai mult cetatenii, primarul Aurel Simionescu a tinut sa explice cum stau lucrurile.

“Relatia de proprietate intre diverse persoane, cetateni ai municipiului, in rimul rand este vorba de actele care s-au facut undeva prin anii ’70. In momentul in care se vindea o locuinta terenul devenea proprietatea statului, deci nu se vindea cu teren cu tot. Dupa anii ’70 aceasta hotarare a fost reglementata. Cetatenii au cumparat si de aici in colo urmaza diverse atitudini cu foarte multe nuante. Cetateanul care a vandut, a vandut cu tot cu teren iar acum isi revendica el terenul, ca el nu i-a vandut terenul. Cetateanul care a cumparat revendica terenul pentru ca el cand a cumparat, in documente, in acte scrie ca terenul devine proprietate a statului. Fiecare dintre ei solicita diferite forme de concesiune, folosinta etc. Adica vor sa-si reglementeze intr-un fel oarecare situatia. De aici, toate discutiile in timp”, a declarat edilul.

In evidentele municipalitatii au fost inscrise cazuri in care brailenii au aflat cu stupoare ca terenul pe care credeau ei ca sunt proprietari, in urma cadastrului si a intabularii, a revenit vecinului. Edilul considera ca vina apartine in mare parte mostenitorilor care amana de la an la an succesiunea, ajungand sa nu mai inteleaga nimic din documentele care le au.

“Tot in legatura cu proprietatea este vorba de modul in care in aceasta perioada oamenii si-au inscris la cadastru. Si-au facut planul de cadastrare, s-au dus si l-au intabulat. Dar nu au luat toti, ei au luat dar vecinii lor nu. Si cand vecinul meu cu care am trait 40 de ani, 50 de ani acolo moare sau vinde casa, cel care vine vrea sa-si intabuleze si el ca altfel nu I seface actul de vanzare-cumparare. Si constata ca se suprapun parti din terenul respectiv la unii sau la altii. De aici incepe iar o intreaga discutie care este mai acuta in momentul in care o bucata din terenul acela nu se regaseste la niciunul dintre ei, sau cand se suprapun. Si daca terenul acela a mai fost dat si de Primarie vreo data, intr-un fel oarecare, in concesiune, in folosinta, a fost vandut, lucururile iar se complica foarte mult”, a declarat Simionescu.

Daca in ceea ce priveste imobilele situatia nu este deloc clara, locurile de veci sunt si ele o problema reala. De cele mai multe ori, mostenitorii de drept nu fac succesiunea la timp si ajung sa plateasca sute de lei abia cand cineva din familie moare si trebuie ingropat.

“Al treilea lucru este relatia de mostenire, succesiune care ar trebui sa se intample si care nu se intampla. Unii pentru ca nu au bani. Altii pentru ca nu mai stiu unii de altii. Sunt plecati, au murit, nu se regasesc. Lucrul acut apare la cimitir. Cand platesc taxa aceea in timp, de 25-30 de ani si bunica care moare a platit, dar a platit in numele mamei, a parintilor. Mai mult unii cedeaza dreptul la succesiune, insa cand vin la noi sa ceara ceva, ei au fost proprietari. Pe bucatica aceea. Legea nu distinge insrainarea unei proprietati, instrainare poate sa insemne ca a vandut, ca a pierdut-o cu banca, ca a cedat-o unei rude apropiate”, a adaugat primarul.

Aurel Simionescu a marturisit ca sunt foarte multe procese pe rol, care privesc succesiunile si mostenirile. Primarul a facut apel catre braileni sa nu mai astepte pana in ultimul moment si sa incerce sa-si puna la punct actele de proprietate.

“Exista foarte multe de astfel de procese pe rol. Foarte multe solicitari care nu pot fi solutionate pentru ca ei daca nu au facut succesiunea, primaria nu le poate elibera documente care sa ateste ca sunt proprietari. Eu fac un apel sa se inteleaga ca daca nu se fac lucrurile la timp, atunci cand trebuiesc facute si daca nu se fac cum trebuie, atunci vom avea mai devreme sau mai tarziu tot felul de probleme”, a incheiat edilul.

Comentarii

comentariu

About the Author