Published On: vin, Apr 11th, 2014

Pelerinajul de Florii organizat de Arhiepiscopia Dunarii de Jos

In municipiul Braila, incepand ora 15.30, preotii si credinciosii de la bisericile din municipiu se vor intalni in fata bisericii „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ de unde alaiul va porni pe Calea Calarasilor spre Catedrala “Nasterea Domnului”.

La procesiuni vor participa si copiii si tinerii din parohii inscrisi la proiectele catehetice „Hristos impartasit copiilor” si „Alege scoala!”, insotiti de profesorii de religie din Eparhie.

A doua etapa a pelerinajului va continua duminica 13 aprilie, prin participarea elevilor si tinerilor la Sfanta Liturghie.

Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina celebrata intotdeauna  in ultima duminica inainte de Paste, care marcheaza intrarea Mantuitorului Iisus in Ierusalim.

De la Florii, incepe ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Mare, a Patimirilor lui Iisus Hristos. In aceste zile, credinciosii retraiesc evenimentele petrecute de Iisus dupa intrarea in Ierusalim, de la rastignirea pe cruce si pana la Invierea Sa.

Cu o zi inainte de Florii se strang ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire si slujba, “matisorii” sunt luati acasa si pusi la icoane, usi, ferestre, intrari in grajduri, fantani si stresini. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an si sunt folosite de mame si bunici pentru vindecarea diferitelor boli.

Este bine ca fetele care nu sunt casatorite sa scoata zestrea afara, la soare si s-o impodobeasca cu flori. Este un obicei prin care, in ziua de Florii, tinerele se roaga Mantuitorului Iisus sa le dea sanatate si sa le aduca ursitul mai repede. Un alt obicei practicat in mediul rural spune ca satenii se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. In timp, cine respecta aceasta traditie este aparat de boli si de paguba.

De Florii este dezlegare la peste, de aceea, toate preparatele din peste au putere de vindecare asupra celor care le prepara si apoi le mananca. In unele zone ale tarii, in seara din ajunul Floriilor, se mai pastreaza obiceiul de a participa la un pelerinaj care porneste de la o biserica si se incheie la o alta biserica. Procesiunea aminteste de multimea venita sa-l intampine pe Iisus la Ierusalim si implineste misiunea de binecuvantare a orasului respectiv. Potrivit traditiei milenare, in ajunul sarbatorii se aduna multe ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi binecuvantate de preot. In ziua praznicului, dupa sfintirea ramurilor, credinciosii primesc ramuri de salcie sfintata pe care o duc acasa pentru a le ocroti gospodaria de boli si de necazuri.

De la Florii, incepe ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Mare, a Patimirilor lui Iisus Hristos. In aceste zile, credinciosii retraiesc evenimentele petrecute de Iisus dupa Intrarea in Ierusalim, de la rastignirea pe cruce si pana la Invierea Sa.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-