Published On: vin, Apr 11th, 2014

“Pacanelele” INTERZISE PRIN LEGE! Un parlamentar brailean printre sustinatorii proiectului

pacanele parlamentLa initiativa deputatului Sorin Iacoban, parlamentarii au adoptat legea care vizeaza interzicerea jocurilor de tip slot-machine in unitatile comerciale, unitatile de alimentatie publica sau in salile de jocuri, care in majoritatea lor nu respectau dispozitiile legale, fiind situate in imediata vecinatate a scolilor, spitalelor sau asezamintelor culturale.

"Statisticienii atrag atentia ca peste jumatate de milion de romani joaca saptamanal la pacanele, profilul jucatorului pasionat avand varsta pana in 29 de ani cu un venit mediu de 1.200 de lei pe luna. Conform unui studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Europeana, Romania se afla, la segmentul de varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, printre primele locuri in Europa cu 6.3 sinucideri la 100.000 de locuitori, mult fata de media europeana. Mai mult, analizand ultimul barometru Eurostat, una din cauzele principale pentru rata ridicata de sinucideri este dependenta patologica de jocuri, alaturi de saracie. Insa, acelasi barometru mentiona ca unul din factorii determinanti care concureaza la saracirea populatiei este ludomania", a declarat initiatorul proiectului de lege.

In urma acestei initiative, “pacanelele” ar putea functiona doar in cazinouri sau in agentiile judetene ale Loteriei Nationale. Mai mult, un singur agent economic nu poate exploata mai mut de 50 de astfel de aparate.

Luni, 14 aprilie, factorii implicati in acest proiect legislativ se vor intruni pentru a dezbate asupra principalelor puncte prevazute in initiativa. La Masa Rotunda organizata de asociatiile din piata de gambling participa Odeta Nestor, presedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei, Sorin Constantinescu, membru in Asociatia Organizatorilor de Cazinouri din România, Cristian Pascu, din partea Asociatiei Organizatorilor si Producatorilor de Jocuri de Noroc din România, Liviu Popovici, de la Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers, Irina Siminenco, de la Asociatia Organizatorilor de Sloturi – ROMSLOT, Dragos Buriu, membru al Asociatiei Organizatorilor si Producatorilor de Jocuri de Noroc din România si Leliana Pârvulescu, psiholog "Joc Responsabil".

Dintre parlamentarii braileni, singurul semnatar al priectului de lege este deputatul PSD Marian Dragomir care a si confirmat prezenta sa la dezbaterile organizate de asociatiile din piata.

“Dependenta patologica de jocurile de noroc are urmari grave ajungandu-se la pierderea banilor, a locuintei si in final a familiei. Prin amplasarea "pacanelelor" in baruri asocierea dintre jocul de noroc, bautura si tigari devine normala in randul celor care-si pierd timpul si viitorul. Proiectul de lege urmareste eliminarea acestei asocieri, si stabilirea unui cadru organizat pentru desfasurarea acesor activitati. Astfel aparatele de tip slot machine se vor amplasa doar in cazinouri sau agentii apartinand Companiei Nationale Loteria Romana. Dependentul de pacanele incearca sa faca rost de bani in diferite moduri: la inceput din salariul propriu, apoi din banii familiei,. Cand banii se termina incepe sa se imprumute sau sa fure obiecte din casa pe care le vinde la preturi de nimic si in final jocul devine singura lui lume”, a declarat deputatul PSD Marian Dragomir.

Mai mult, Dragomir s-a implicat activ in interzicerea jocurilor de noroc avand si o interventie in Camera Deputatilor, in data de 26 iunie 2013 anterior depunerii proiectului de lege prin care atragea atentia asupra faptului ca "Jocurile de noroc dau dependenta".

“Desi dependenta de jocuri de noroc este la fel de grea si grava ca orice alta dependenta, nu exista legislatie in Europa sau Romania care sa le interzica. In aceste conditii, incerc cel putin restrictionarea”, spunea deputatul la acea data.

Dependenta de jocuri de noroc afecteaza incet dar sigur relatiile cu cei dragi si conduc la situatii financiare neplacute. Te poate determina sa faci lucruri pe care nu credeai ca o sa ajungi sa le faci vreodata precum: furtul banilor, ascunderea lor, minciuna, imprumutul unor sume de bani de la persoane cel putin dubioase sau luarea unor decizii in defavoarea ta.

Comentarii

comentariu

About the Author