Published On: mie, Apr 2nd, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Vaduva lui Emil Hossu, nascuta la Braila: “Dumnezeu m-a iubit”

catrinel dumitrescuCatrinel Dumitrescu s-a nascut pe 11 octombrie 1956 la Braila. Actrita de teatru si film  joaca in prezent la Teatrul Nottara din Bucuresti.

Profesoara la Universitatea Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Arte, sectia Actorie, Catrinel este vaduva actorului Emil Hossu.

Actrita Catrinel Dumitrescu a fost decorata la 13 decembrie 2002 cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler, alaturi de alti actori,„pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”.

Catrinel Dumitrescu a devenit actrita intr-o vreme in care actoria insemna meserie adevarata. De la profesorii ei a invatat ca in scena, in film, ca si in viata, esentialul este sa nu minti, sa nu te prefaci, ca ai mai mult de dat, de fapt. Intalnirea cu fiecare coleg pe scena era nu doar o lectie de actorie extraordinara, ci o lectie de omenie. Limpede, cu un temperament bogat in nuante precum anotimpul in care a ales sa vina pe lume, Catrinel Dumitrescu este o interpreta de mare sensibilitate, transmitand mereu finete, fragilitate, sub coaja unei nebanuite puteri de expresie. 

“Nici nu stiu daca eu am ales drumul acesta al actoriei. Dumnezeu m-a iubit si prin ingerii lui m-au ajutat sa fac ce-mi doresc. Am fost un copil dorit si iubit, care a crescut in teatru. Nu tin minte cum era cand aveam sapte luni in burta mamei, si ea juca in spectacolul «viata noastra» la teatrul din oraselul meu de pe malul Dunarii. Dar tin minte cand am deschis ochii ce ma impresiona la teatru: candelabrele stralucitoare, starea febrila de sarbatoare inaintea fiecarui spectacol, zumzetul salii care se auzea in difuzoarele din cabina, glasul regizorului tehnic care ruga publicul «sa-si ocupe locurile in sala», agitatia cabinierelor cu costumele…"

 „Sa ai pe cine sa iubesti, ceva de facut si ceva de sperat”- motto-ul dupa care se ghidau Catrinel Dumitrescu si Emil Hossu in viata

catrinel si emil hossu„Ce m-a atras la Catrinel poate conteaza mai putin, ce ne mentine, cred eu, conteaza mai mult”, spunea Emil Hossu despre partenera sa de viata si de scena.

„Am descoperit ca avem in comun relatiile sociale, dar si profesia, avem aceleasi lucruri care ne plac si, in primul rand, suntem foarte deschisi. Nu trebuie sa o mint, de exemplu, ca sa merg sa joc o partida de pocher, cum se mai intampla uneori, sa am relaxari din acestea mai zburdalnice si sa fiu nevoit sa spun ca ma duc la biblioteca, declara actorul Emil Hossu cu ceva vreme inainte sa inceteze din viata.

Catrinel Dumitrescu a fost data in judecata de singurul fiu al lui Emil Hossu, din prima sa casatorie, Dan- Mihai, in varsta de 36 de ani. El a cerut instantei, la un an de la decesul tatalui sau o parte din averea acestuia.

Cei doi isi disputa in tribunale un autoturism Citroen C4 Picasso, aproximativ 100 de mii de lei in conturi, polita de asigurare, drepturi de proprietate intelectuala, un apartament de doua camere in capitala si trei imobile in comuna Copalnic-Manastur (Maramures); o casuta construita in 1939, o fasneata de 1.865 de metri patrati si un teren arabil de 3.240 mp. Chiar daca atat autoturismul cat si apartamentul au fost achitionate de actor in timpul casatoriei cu Catrinel Dumitrescu, Dan-Mihai cere sa primeasca atat o suma de bani dupa ce se va face o expertiza care sa stabileasca valoarea celor doua bunuri cat si alti bani pentru ca ar fi fost impiedicat sa-si exercite atributul folosintei asupra acestora conform cotei pe care o detine.

La randul sau, Catrinel Dumitrescu a depus o cerere prin care solicita ca partajul in ceea ce priveste banii, polita si drepturile de autor sa se judece separat. Totodata, fosta sotie a lui Emil Hoss solicita respingerea cererii lui Dan-Mihai Hossu pentru a-i plati despagubiri pentru ca locuieste in casa pe care a platit-o impreuna cu artistul. In ceea ce priveste folosirea apartamentului si a automobilului, actrita spune ca legea ii confera acest drept conform prevederilor Noului Cod Civil (al sotului supravietuitor).

Emil Hossu  a decedat la vasta de 70 de ani, pe 25 ianuarie 2012, in cabina de la Teatrul Notarra, cu cateva minute inainte sa urce pe scena.

Dan-Mihai Hossu este fiul actorului din prima casatorie cu violonista Anca Hossu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-