Published On: mie, Apr 9th, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Povestea ziaristului brailean, membru in Miscarea Legionara

Share This
Tags

mihail-polihroniade1-conturMihail Polihroniade s-a nascut pe 17 septembrie 1906 la Braila. Istoric, ziarist, publicist, doctor in drept si seful Garnizoanei Bucuresti, Polihroniade a intrat in Miscarea Legionara foarte devreme, angrenandu-l si pe prietenul sau Constantin Noica.

Polihroniade a infiintat un cuib pe care l-a numit Axa, deseori confundat cu vechiul cuib Axa, care redactase revista cu acelasi nume (desfiintata de cenzura) si care fusese sub patronajul lui Ionel Mota. Din cuibul de intelectuali legionari Axa au facut parte si Ion Mota, Vasile Cristescu si Mircea Eliade, care au publicat revista cu acelasi nume.

Mihail Polihroniade a ajuns Comandant Legionar si membru in Senatul legionar.

Pe de alta parte, Mircea Eliade il considera pe Mihail Polihroniade ca ar fi „singurul filosemit de la noi“, pe motiv ca Polihroniade nu accepta ca cetatenii aceleiasi tari sa nu aiba drepturi egale si nu impartasea aceeasi „solutie“ a problemei evereiesti.

Aceasta parere se sprijinea si pe un articol intitulat „Dreapta Romaneasca”, publicat in ziarul „Curentul” din ziua de 26 ianuarie 1933, in care Mihail Polihroniade isi expunea viziunea privind „problema evreiasca”.

Mihail Polihroniade a fost redactor sef al ziarului "Buna Vestire", secretar de redactie la revista "Vremea", din 1928 in 1931, si a colaborat intens la publicatiile "Axa", "Cuvantul Studentesc", "Criterion" si  "Sfarma-Piatra".

In decembrie 1937 a fost ales parlamentar pe listele Partidului Totul Pentru Tara.

A fost arestat in perioada de prigoana dezlantuita de dictatura carlista impotriva Legiunii in anul 1938, fiind incarcerat impreuna cu multi alti legionari in lagarul de la Miercurea Ciuc, de unde a fost transferat la inchisoarea din Ramnicu-Sarat.

A fost asasinat in septembrie 1939 in marele macel ordonat de regele Carol al II-lea al Romaniei, cand 252 de legionari au fost ucisi, fara judecata.

In 1940, pe timpul Statului National-Legionar procesul din 1938 a fost rejudecat si Polihroniade a fost achitat si reabilitat post-mortem.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-