Published On: mar, Apr 15th, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Poetul brailean care s-a sinucis din dragoste

poza art ilarie voroncaIlarie Voronca cu numele original Eduard Marcus, s-a nascut la 31 decembrie 1903 in Braila.  Poet evreu de avangarda, Voronca a fost  promotorul revistelor « 75 HP » si « Integral ». A semnat adesea sub pseudonimele Alex Cernat si Roneiro Valcia.

Inceputurile literare ale lui Ilarie Voronca sunt legate de activitatea cenaclului Sburatorul, condus de Eugen Lovinescu, si de revista acestuia Sburatorul literar, unde si debuteaza in 1922 cu versuri simboliste influentate de George Bacovia si de lirismul melodios si maladiv al lui Camil Baltazar. Publica apoi poezii de aceiasi factura in revistele Flacara, Nazuinta si Contimporanul, care vor constitui materia lirica a volumului de debut, din 1923, intitulat Restristi.

Criticul literar Ion Pop, profesor universitar la Facultatea de Litere, care si-a dedicat o mare parte din viata cercetarii operei lui Ilarie Voronca, il caracterizeaza pe acesta drept “Unul dintre poetii cei mai inspirati din cea mai innoitoare miscare literara care s-a desfasurat in anii 1930, in special. Era in primul rand un imagist, care asocia foarte inspirat cuvintele, pentru el poezia era un flux continuu de imagini, un fel de reportaj liric intors spre actualitatea imediata si mobilizat de mari energii sufletesti "

Durerea atroce a iubirii pierdute

Profesorul Carol Iancu a dat citire unor fragmente din scrisorile adresate doctorului Saul Axelrud, din poeziile dedicate de Voronca atat „divinei si diabolicei Rovena” (expresie utilizata de poetul insusi) cat si iubirii dintai, sotia sa Colomba. Lectura a fost ilustrata cu proiectia unor fotografii si documente referitoare la viata poetului. Astfel demersul de identificare a cauzei sinuciderii poetului a fost completat cu o serie de informatii valoroase.

„Aceste scrisori au o tripla importanta: in primul rand clarifica viata lui Ilarie Voronca in perioada cand se ascundea in sudul Frantei, aratandu-ne ca in ciuda dificultatilor el continua sa scrie. Initial Voronca a fost in armata franceza, dar dupa ce  Franta a  fost infranta a fost demobilizat si a trebuit sa se ascunda, fiind un evreu hartuit. Totusi, in anii 1941, 1942, ’43, ’44 a avut o activitate importanta, scriind o serie de carti publicate postum. In al doilea rand,  aceste scrisori explica drama lui Ilarie Voronca pastrand o tandrete pentru Colomba Voronca, dar fiind pasionat pentru misterioasa Rovena. In al treilea rand, aceste scrisori, in special ultima, ne explica motivul sinuciderii sale".

ilarie voroncaPrintre randurile acestor scrisori se intrevede un om foarte tulburat, foarte singur. Se separase de Colomba si era bolnav de pleurezie.

Naturalizat francez in 1938, Voronca a participat la miscarea de rezistenta, ca scriitor si luptator. In ianuarie 1946 a facut o vizita in tara, unde a fost intampinat cu un entuziasm general. S-a sinucis in acelasi an, la 8 aprilie, in Paris, in timp ce lucra la un “Manual al perfectei fericiri”.

Un intreg complex care tine de familie, de conditia biologica precara – existand o sinucidere si tentativa de sinucidere in familia sa – de cei care l-au cunoscut bine rta vazut ca o fiinta mereu nelinistita, mereu anxioasa, foarte lirica in tot ce facea, foarte ceremonioasa.

A fost un om care a trait acut nelinistile legate de conditia sa de evreu, de om mereu amenintat intr-o societate in mare parte nationalista si de factori care l-au dus la moartea voluntara. Dupa ce traise atatea anxietati si nelinisti legate de conditia sa complexa si modul sau foarte particular de a se situa in societatea romaneasca si literatura romana, s-a vazut dintr-o data primit cu generozitate, fiind un om care si in Franta unde se stabilise de o bucata de vreme, s-a considerat mereu un marginal. Pe fondul acestor dezechilibre interioare a venit  si momentul sinuciderii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-