Published On: mie, Apr 2nd, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Fotbalul, amanta unui dramaturg descris ca un “Urs bland, calm si bleg”. Fanus Neagu

fanus neaguFanus Neagu s-a nascut pe 5 aprilie 1932, in Gradistea-de-Sus, judetul Braila, si a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg. Numele real este Stefan Neagu.

In 1953 scriitorul este profesor suplinitor de limba si literatura romana in comuna Largu din Faurei, iar in perioada 1954-1956 lucreaza ca redactor la “Scanteia tineretului”.

A debutat in 1954 cu nuvela “Dusman cu lumea” in revista Tanarul scriitor. Se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, dar nu are rabdarea sa o termine. In 1959 ii apare prima carte, culegerea de proza scurta "Ningea in Baragan" dar in general publica putin, traind in reverii voluptuoase si pretinzand ca de fapt lucreaza in taina, titanic, la cizelarea scrierilor lui.

Masiv, blond si pistruiat, ursuz mereu ca dupa un chef si lasandu-se rasfatat de mai-marii zilei cu sentimentul ca le face o favoare, Fanus Neagu evolueaza ca un personaj pitoresc pe scena vietii literare.

Multi scriitori (carora li se adauga actori, cantareti, pictori) ii devin prieteni.

Nichita Stanescu ii compune un portret plin de tandrete: "Ursul acesta bland si calm si bleg, Fanus,/ e apucat de nimeni ca de doruri; -/ da cu sarutul numai doar in zboruri/ iar iernii lumii e invartecus." 

Dupa Revolutia din ’89 este sustinator al lui Ion Iliescu

Dupa 1989, pierde mult din popularitate, din cauza dezinteresului mai general al publicului fata de cultura. Pierde si simpatia unora dintre scriitori, ca urmare a faptului ca se numara printre sustinatorii lui Ion Iliescu. Ajunge director al Teatrului National din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane, conduce publicatii ca Literatorul, Tara si Cronica Romana, insa "cursul de schimb" al modului lui de a scrie, scade. Unii critici tineri ii reproseaza – cu parada de sarcasm – faptul ca se repeta, ca a devenit manierist. Ei au dreptate din punct de vedere tehnic, dar sunt in esenta nedrepti, uitand sa precizeze ca este vorba de un mare talent care se repeta. 

Popularitate 

Acum douazeci-treizeci de ani, in subsolurile intunecoase ale Casei Scanteii, tipografii se adunau in fiecare noapte in jurul linotipistului care culegea cronica sportiva a lui Fanus Neagu si o citeau pe masura ce era culeasa. Nici un scriitor roman nu se mai bucura de o asemenea popularitate. Nichita Stanescu era iubit, Marin Preda – respectat, Mircea Dinescu – simpatizat, dar numai de catre cunoscatorii de literatura. Fanus Neagu avea mii de cititori si in randul celor care ignorau literatura in viata lor de fiecare zi. 

"Era un mare bautor, nu era ceea ce se cheama un betiv; era un mare bautor si atunci la mesele la care venea Fanus Neagu se incingea imediat atmosfera si el reusea sa iradieze voia buna, chiar in perioade mai cumplite din istoria aia", spunea Mircea Dinescu.

Iubirea vietii dramaturgului

Cu Aurora Cornu, singura femeie pe care a iubit-o cu adevarat, a fost si a ramasmult timp bun prieten. Si cu Geta Dimisianu a fost coleg de banca la facultate. Nu l-a lasat sa copieze dupa ea si cand o ameninta ca-i rupe mana cu care acoperea teza, aceasta se imbuna. Erau in aceeasi lunga banca, urmatorii: Ileana Marinescu (casatorita Vulpescu), Georgeta Naidin (casatorita Dimisianu). Ileana Vulpescu era pe atunci de o frumusete de iti venea sa te arunci de la etaj numai sa-ti zambeasca. 

Descris de una dintre cititoare ca “boem amant”

“Fanus Neagu a fost, de departe, cel mai boem amant pe care l-am avut. El m-a invatat ca ”toate drumurile sunt unse cu suparari, numai ala spre carciuma e maturat de ingeri”. Cateodata imi soptea cuvinte dulci si ma alinta: “Tu esti… frumoasa nebuna… a marelui oras din sufletul meu!”. L-am crezut, dar despartirea era inevitabila, am renuntat la sentimentele lui sincere si am cautat noi aventuri literare”.

Fotbalul, ca o "amanta" parasita subit, dupa 40 de ani de relatie, plange discret si, poate, mai sincer

Pasionat de fotbal, Fanus Neagu "l-a cantat timp de 40 de ani". A renuntat sa mai scrie despre acest fenoment, dezamagit de degradarea sportului. In urma cu numai doua saptamani sa moara, acesta i-a trimis o scrisoare directorului Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioaniţoaia, in care vorbea cu durere despre decaderea si umilinta unor foste legende – Steaua, Universitatea Craiova, Dinamo si Rapid.

A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru volumele "Cantonul parasit", "Frumosii nebuni ai marilor orase", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp".
 

Fanus Neagu a fost internat mult timp la Spitalul Elias din cauza unui cancer la prostata, iar in ultimele saptamani a fost in coma. A murit pe data de 24 mai 2011 la spitalul Elias din Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-