Published On: vin, Apr 4th, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN ! Braileanul care se imbata cu Maria Tanase in Gara. Johnny Raducanu artistul exceselor

johnny raducanu2Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie, Johnny Raducanu a venit pe lume la 1 decembrie 1931, in orasul Braila.

Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de tigani, cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.

Artistul  s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucuresti.
 

Elev la Liceul de Muzica din Cluj

Atunci a inceput povestea de succes a lui Johnny Raducanu. „Pe vremea aia locuia in gazda la un viitor avocat renumit in Cluj, care l-a luat dintr-un camin saracacios, si plin de mizerie, si l-a dus la el acasa.

„In 1952 – n-am sa uit niciodata -, noi, tinerii, mergeam la schi, in zona Rarau, pe langa Campulung Moldovenesc. Cand am ajuns acolo, Johnny ne-a chemat la restau­rantul Continental… o carciumioara cu un nume simandicos. Si surpriza a fost ca in aceasta carciumioara orchestra era formata din familia lui. Mama lui canta vocal si se acompania la pian, tatal, la vioara, fratele lui mai mic canta la acordeon, iar unul dintre veri, la baterie. Johnny s-a adaugat grupului si au facut impreuna o seara incantatoare de muzica", isi aminteste doctorul Ion Vintila.

Johnny Raducanu a fost un om modest, dar modestia atragea saracia. Nu s-a dat in laturi in acei ani ai Bucurestiului tineretii sa cante pe la nunti sau botezuri, asa cum canta si la localuri faimoase pe atunci in lumea jazzului, la «Visul», din spatele Intercontinentalului, la «Cina» sau la «Mon Jardin». Apoi a luat o repartitie la ansamblul Ciocarlia, al Ministerului de Interne, si era obligat sa mearga pe strada imbracat in uniforma, desi n-avea grad. Mergea pe strada si scotea chipiul ca pe o palarie obisnuita…", mai povesteste doctorul Ion Vintila.

In biografia lui Johnny Raducanu exista si un episod controversat. Criticul de jazz Peter Banyai, care si-a obtinut de la CNSAS dosarul de la Securitate, a vazut doua note informative, in care „sursa Rica" ii raporta capitanului de Securitate V. Lazar. Dupa ce a reconstituit evenimentele din toamna anului 1978, Peter Banyai a concluzionat ca „Rica" nu putea fi decat amicul sau de atunci, Johnny Raducanu. Cei doi frecventau Biblioteca Americana, unde se organizau concerte de jazz si intalniri culturale, la domiciliul unui diplomat american.

 Excesele unui artist

„Am baut butoaie de whisky. Am fumat si marijuana", a recunoscut Raducanu, in emisiunea „Romania, te iubesc" de la Pro TV. Despre intalnirea lui cu Johnny Raducanu, Andrei Plesu povesteste cu tristete: „A fost singurul om care m-a facut sa cant". Intr‑un interviu acordat RFI, cunoscutul om de cultura si-a amintit serile petrecute la Tescani, cand Johnny l-a vizitat si au inregistrat impreuna muzica veche, din perioada interbelica.

Amintiri din orasul natal, Braila

Johnny Raducanu: « In 1944 traiam la Braila si eram foarte fericit. Pentru ca era un oras cosmopolit, fiindca toata lumea avea treaba, avea o raspundere civica. Si daca mai furau, daca bagau mana, o bagau cat sa nu se supere nimeni. Cand ii prindea politia ii ducea la galera, si nu cu masina, ci pe jos, legati cu lanturi la picioare ».

La noi la Braila, la tanti Elvira, usor se castiga lira…

“Da, era un bordel acolo faimos, iar tanti Elvira era codoasa. Acolo nu era un bordel ordinar, era o cafenea, era un hotel discret, nu asa ca astazi pe sosele fetele, iar camionagii opresc. Era legal si era discretie mare. Avea doctori, te duceai acolo si iti aratau legitimatia cu viza, vizita medicala. Se putea altfel? Nu, asa functiona. Aveai si timp sa mai flirtezi cu domnisoarele, ceea ce era lucru mare”, spune artistul.

Maturitatea lui Johnny

Johnny Raducanu a iubit femeile, dar a fost casatorit doar o data, a iubit New Yorkul, jazzul, Romania si viata dulce, boema. In anii '50, a cantat la cluburi din Mamaia (mai ales la barul de la ultimul etaj al Hotelului Perla), iar in anii '80 era invitat constant la atelierele de improvizatie ale artistilor de jazz din Constanta.

« Da, m-am indragostit de una dintre ele, dar mi-a fost greu sa inteleg ca ea avea si barbat si era curva. N-am inteles asta atunci, dar ma rog… aveam 15 sau 16 ani. Am invatat multe de atunci. Am priceput ca daca vrei sa te duci la un bordel mai scump, cu fete mult mai frumoase si cu un confort superior atunci trebuie sa ai mai multi bani, si daca vrei sa ai mai multi bani atunci trebuie sa ai o meserie, sa castigi. Erau niste lucruri care functionau”.

A fost casatorit timp de 50 ani cu Geta Costin

« Eu am iubit multe femei, dar ele nu m-au iubit la fel de tare. In schimb, nu am fost suparat pe nici una din fetele care mi-au fost dragi. Mi se pare o mitocanie sa te razbuni pe o femeie pe care ai iubit-o”, spunea Johnny.

Johnny Raducanu a povestit ca prima data in viata s-a imbatat intr-o gara, cu Maria Tanase

"Prima mea mare betie a fost cu Coana Maria Tanase. Coana Maria era ca o regina. Avea o brosa mare in frunte, atat de mare, ca putea sa cumpere cu ea tot bulevardul Bratianu. Se imbraca de la Paris. Lucrase cu tata, pe care-l luase in formatia ei, alaturi de Grigoras Dinicu si Fanica Luca. Dupa razboi, Coana Maria Tanase avea trupa ei in care ma adoptase si pe mine. Faceam turnee prin toata tara, dar printre primele spectacole impreuna am avut unul intr-un orasel de pe langa Bucuresti, Leordeni. Singurul birt din tot orasul era in gara. Acolo m-am imbatat prima data. Formidabila chestie!", a scris artistul.

Potrivit marturisirilor sale, muzicianul s-a imbatat prima data la 22 de ani.

"Bausem un soi de lichior de anason care se numea Adio mama! sau Te-am vazut printre morminte – prima bautura consacrata de comunisti. Era un lichior verde-verde, un dezastru. Era cald, si pe-atunci nu aveai bere la indemana ca sa-ti stingi setea. Asa ca am completat… cu rom Jamaica. Le-am combinat pana cand mi-am iesit din minti. Eram in gara si trebuia sa plecam, dar nu m-am putut urni din loc. Am intrat intr-un fel de coma relativ suportabila".

Maria Tanase l-a intins pe o banca si l-a lasat in grija sefului de gara.

"Coana Maria ma legase la cap cu o esarfa alba de matase, pe care o udase intr-o fantana, si m-a intins pe o banca. L-a chemat pe seful garii si i-a spus: "Ba, ai grija de ala, ca tin tare mult la el. Maine mi-l trimiti pachet!" Apoi m-au lasat dormind pe banca. A doua zi, am fost expediat cu trenul la Bucuresti. Nu pot sa spun ca ma resimteam foarte tare, doar ca plangeam intruna. Aveam vreo 22 de ani, eram student si ma facusem de rusine fata de Coana Maria", a adaugat acesta.

Ultimii ani din viata i-a trait cu pensia de 420 lei

« Atat au considerat ei ca merit sa am, atat am, 420 de lei. Dar nu reclam asta niciodata, ci rad, dati-mi voie sa rad. Eu am fost angajat in orchestra Casei de discuri „Electrecord” care era cea mai buna din Europa. Am cantat acolo 25 de ani, iar cand am iesit la pensie, comunistii au socotit ca aceasta casa de discuri, si e prima data cand o spun, nu e institutie culturala. Toata muzica usoara romaneasca, opera, tot ce s-a cantat in timpul comunismului, noi am scos acolo. Si cand am facut anii, comunistii au zis ca „Electrecord” nu e institutie culturala, ci fabrica de discuri. Si ala de la cadre mi-a zis: „Raducanu, taci din gura, nu mai face scandal, ca te pensionez eu. Te pensionam pe postul portarului”. Si am iesit la pensie portar la „Electrecord”.

Johnny Raducanu a murit in data de 19 septembrie 2011 in locuinta sa din str. Oltarului din Bucuresti.

Johnny Raducanu a trait intens si s-a stins discret. Ultima lui dorinta, de pe patul de moarte, a fost sa nu se faca valva la inmormantarea sa.

 

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-