Published On: mar, Apr 1st, 2014

MANDRU ca sunt BRAILEAN! A cantat dragostea cum nu a mai facut-o nimeni. Brailenii veneau cu scaune de acasa

Jean_MoscopolPutina lume il cunoaste astazi pe Jean Moscopol. A fost un cantaret interbelic de romante si muzica “de pahar”. El a lansat cantece celebre precum “Vrei sa ne-ntalnim sambata seara?”, preluat ulterior de Gica Petrescu.

S-a nascut la Braila, la 26 februarie 1903. Parintii lui erau greci iar numele sau real era Ioan Moscu. Se spune ca talentul l-ar fi mostenit de la cea care l-a nascut, mama sa avand voce de soprana. Inca din primii ani de viata, micul Moscu a fost atras de muzica.

Dupa absolvirea liceului a luat drumul Bucurestiului, unde s-a inscris la Universitatea Politehnica.

Alternativ cu studiile sale liceale si universitare, el isi perfectioneaza talentele muzicale, invatand sa cante la banjo, vioara si chitara. Participa si la diverse concursuri de talent mereu iesind pe primele locuri.

Ocazional canta la renumitul restaurant din acea perioada, “Zissu”, lucrand totodata ca si muncitor practicant la Intreprinderea Optica "Lares". Conducerea acesteia l-a trimis la Berlin la specializare. Plecarea in Germania i-a picat "manusa". Fara sa stea pe ganduri, s-a inscris la Conservatorul din Berlin.

Dupa revenirea in tara s-a intors la Braila, hotarat sa-si perfectioneze studiile muzicale s-a inscris la Conservatorul Lyra, sectia de canto. S-a angajat apoi la Agentia maritima „M. Embiricos et Co.” din Braila, ca functionar.

In 1924 s-a mutat la Bucuresti unde si-a intemeiat o mica orchestra.

Rasfatatul restaurantelor

Norocul ii surade cand in toamna anului 1929 soseste la Bucuresti un reprezentant al His Master's voice din Londra.

Acesta il aude cantand la „Zissu” si ii face repede o oferta. Tentat nu atat de bani, ci de posibilitatea de a-si inregistra muzica pe un suport de foarte buna calitate, Moscopol accepta. Se urca in avion cu destinatia Viena. Aici inregistreaza o serie de placi care il fac cunoscut, caci de atunci incepe cu adevarat cariera sa muzicala.

La intoarcerea in tara, patronii de restaurante se „bateau” sa-l aiba in program.

Moscopol a preferat sa cante la Colonade si la bomboneria Lafayette. A acceptat mai apoi sa cante la Lother Park si Visoiu, pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, cand a participat la toate concertele organizate in scop filantropic.

In 1931 a devenit artistul exclusiv al Casei londoneze de discuri „His Master's Voice”, a caror calitate este si astazi de necontestat.

Se masca, era „viu, distra lumea, ii incanta pe toti cu fluieraturile lui, intercalate in cantec. Cand venea sa concerteze la Braila, publicul isi aducea pentru spectacol scaune de acasa”…

A fost cooptat si in distributia filmului-document „O noapte furtunoasa”, dupa piesa de teatru a lui Ion Luca Caragiale, unde Jean Moscopol a facut figuratie, interpretand rolul sansonetistului care canta la Gradina de vara "Union".

Dupa primul razboi mondial, Micul Paris, asa cum era supranumit Bucurestiul, avea o dulceata a placerilor. Erau celebre restaurantele, bodegile, berariile, localurile pentru toate gusturile si toate buzunarele. Acea vreme, in care bucuria era activata si de sfarsitul razboiului, ii facea pe romani sa benchetuiasca cu placere, sa cante si sa se bucure.

Jean Moscopol poate fi considerat cel mai demn continuator al marelui Constantin Tanase, care a avut destule accente impotriva societatii in care a trait.

Burlacia eterna

Desi era un barbat admirat de femei, Jean Moscopol n-a fost casatorit niciodata. Acesta primea numeroase scrisori de amor de la admiratoare. Singurul document de casatorie pe care a ramas inscris numele sau este certificatul de cununie al surorii sale, unde a fost martor. Dupa cununia religioasa a acesteia, eveniment datat la 1 decembrie 1946, anul urmator, Moscopol a luat drumul pribegiei.

Perioada comunista

Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial Moscopol s-a impotrivit sistemului politic instaurat la Bucuresti. Pe vremea in care romanii invatasera sa taca pentru a nu ajunge la inchisoare sau la canal, Jean Moscopol s-a asezat ca un ghimpe impotriva mai marilor vremii. A compus balade si cuplete anticomuniste in care ii indemna pe romani sa nu-si piarda speranta. Nu ierta pe nimeni. A scapat ca prin minune nearestat.

A luat drumul pribegiei in 1947, plecand la Paris, ajutat de actrita Elvira Popescu. Din Franta a plecat la scurt timp in Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Libera. In tara, cenzura a vrut sa-l taie din amintire si de aceea au ramas foarte putine documente despre el. In cele din urma, artistul s-a stabilit la New York, unde a trait pana la sfarsitul vietii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-