Published On: mie, Apr 16th, 2014

In Braila NU EXISTA taxiuri pentru persoanele cu handicap! Firmele de taxi NU RESPECTA legislatia: “O ajuta soferul!”

Share This
Tags

 handicapDesi au trecut aproape opt ani de cand legislatia pentru protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost implementata, cu mentiuni clare in sensul facilitarii transportului, brailenii aflati in imposibilitatea de a se deplasa nu pot calatori in oras cu un taxi.

Legea nr. 448 din 2006 precizeaza, la articolul 64, alineatul 2, ca in termen de sase luni de la intrarea in vigoare, firmele de taxi sunt obligate sa asigure cel putin o masina care sa poata asigura celor imobilizati in scaunul cu rotile.

Nimic din toate acestea. Operatorii de taxi din municipiul Braila nu detin nici macar un autoturism care sa asigure transportul persoanelor cu handicap, conform legislatiei.

Serviciul de transport public din cadrul Primariei Braila, condus de Dan Gheorghe, nu a aplicat sanctiuni in acest sens, desi legea specifica, in mod clar, ca firmele risca amenzi intre 6.000 si 9.000 de lei. In cadrul sedintei Consiliului Local Municipal de miercuri, primarul Aurel Simionescu a cerut ca aceasta problema sa fie rezolvata, cerand "intrarea in legalitate".

"In Braila nu avem masini speciale, omologate in acest sens. Vom gasi o solutie, vom atentiona firmele de taxiuri, le vom pune in vedere. O astfel de masina costa 30.000 euro, ca sa nu mai spun cat costa omologarea ei. Cei care au nevoie au, de regula, un sofer de taxi pe care-l cunosc si care-i ajuta sa urce, le strange caruciorul", a declarat pentru Infobraila, Dan Gheorghe.

TaxiuriPentru a verifica daca firmele de taxi brailene au cel putin o masina pentru persoanele cu handicap, asa cum cere legea, redactorii Infobraila au contactat dispeceratele, motivand ca au nevoie de un taxi pentru a transporta o batrana imobilizata intr-un carucior cu rotile la un azil.

TAXI 949: "Nu avem. Este taxi normal, dar va poate ajuta soferul sa strangeti caruciorul si sa urcati persoana".

TAXI AS: "Nu gasiti asa ceva la nici o firma din Braila. Avem Loganuri, soferul o poate ajuta pe bolnava, o ia in brate. Nimeni nu are asa ceva".

DAN TAXI: "Avem doar masini normale, noi nu avem angajati, ci doar colaboratori, care vin cu masinile lor".

Desi de aproape un deceniu legea care protejeaza persoanele cu handicap e clara, se pare ca operatorii de taxi isi continua actvitatea sfidand legislatia.

Comentarii

comentariu

About the Author