Published On: Soare, Apr 6th, 2014

DUPA 25 DE ANI. Recolta de caise istorica pentru export ajunsa mancare pentru 12.000 de porci din Braila / 6.000 de porci au murit. Absurdul economiei centralizate

Share This
Tags

Sergiu CelacSergiu Celac, fost translator al lui Nicolae Ceausescu si ministru de externe in Guvernul Roman I, a vorbit despre ceea ce trebuia sa fie un imens export de caise in Germania, menit sa redreseze situatia financiara a tarii. Episodul reprezinta totodata si imaginea absurdului economiei centralizate. Despre "Operatiunea Caisa" nu s-a vorbit niciodata dupa 1989.

La inceputul anilor '70, in anumite zone pomicole din tara, Academia de Stiinte Agricole a observat o eflorescenta a caisilor care nu mai fusese vazuta de decenii. Insitutia a sesizat organele de partid, iar informatia a ajuns pana la urechile lui Nicolae Ceausescu. Atunci s-a ordonat infiintarea unui "comandament al caisei", care sa valorifice "recolta fantastica".

Dupa ce s-au format fructele s-a luat decizia ca fructele sa fie vandute in Europa Occidentala, in special in Germania. Zis si facut. "Operatiunea Casia" fusese demarata. Au fost comandate la Cooperativa Mestesugareasca lazi de fag, iar in Germania s-au comandat etichete de plastic tricolore, care urmau sa fie lipite pe fiecare fruct. Si transportul recoltei a fost pus la punct in detaliu, fiind eliberate rampe pe calea ferata si comandate camioane frigorifice care sa aduca caisele la calea ferata.

Contractele de livrare au fost semnate si mai mult decat atat specialisti din Germania au venit in Romania sa vada recolta, fiind multumiti. In doar trei saptamani caisele urmau sa paraseasca tara.

TrenuriNumai ca in acelasi timp au fost reluate livrarile de minereu de fier de la zacamintele din Uniunea Sovietica, necesare pentru ca furnalele de la Resita si Hunedoara sa nu inghete. Liniile de transport ale minereului de fier s-a intersectat cu cele al trenurile incarcate cu recolta de caise.

Transportul caiselor fiind intarziat, fructele au inceput sa se altereze. Vanzarea nu mai putea avea loc cu produsul "caise", ci cu "pulpa de fructe", insa Germania nu a acceptat din cauza normelor care interziceau utilizarea conservantilor.

Mii de tone de caise stateau incarcate in trenuri, pe linii moarte de cale ferata. Conducerea de stat si de partid a luat decizia ca intreaga cantitate de caise sa fie transformata in gem, pentru a se reduce pierderile. Gemul urma si el sa fie exportat, insa beneficiarul extern nu a acceptat gem indulcit cu melasa, ci cu zahar. Numai ca in Romania comunista fusese interzisa folosirea zaharului in industria alimentara.

Cazuse si ideea gemului. Apoi s-a incercat cu fructele intrate deja in fermentatie sa se faca palinca, extrem de apreciata in Ungaria si Austria, insa costurile erau mult prea mari.

Porci"Operatiunea Caisa" si-a gasit sfarsitul in apropiere de Braila, intr-o mare crescatorie de porci. Caisele ajunsesera aici fermentate. Toata "recolta istorica" a fost data la crescatoria braileana, astfel a ajusn hrana pentru 12.000 de porci.

Si de parca epopeea caiselor nu avusesera destule probleme, dupa doua-trei zile de la "copioasa masa", 6.000 de porci, aproape jumatate din efectivul crescatoriei, au murit.

"Au inceput sa se umfle, sa partaie, au partait ce au partait pana au decedat", a spus Celac la Romania TV.

Astfel luase sfarsit "OPERATIUNEA CAISA", care, se pare, a dat mari batai de cap conducerii comuniste a Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author