Published On: mie, Apr 2nd, 2014

Consiliul Judetean Braila este gata sa-i dea unui infractor peste 300.000 de euro

Share This
Tags

* membrii unei comisii de licitatii din cadrul Consiliului Judetean Braila ignora un fapt notoriu si calca in picioare OUG 34 din 2006 privind selectia si calificarea ofertantilor si atribuirea contractului de achizitie publica * CJ Braila il favorizeaza astfel pe infractorul Tudorel Bratu, proprietarul firmei de paza VISPO cu contracte manoase din bani publici, de altfel un apropiat al senatorului PSD Ion Rotaru * Bratu a fost condamnat definitiv la inchisoare in urma cu cateva zile pentru inselaciune cu fonduri europene si, potrivit legii, nu are ce cauta la licitatiile platite din bani publici, fapt ignorat de reprezentantii CJ *


Presa locala a scris in dese randuri despre ilegalitatile comise de Tudorel Bratu, patronul firmei de paza VISPO SRL, lucru cunoscut cu siguranta in mediile economice care compun atat factori decizionali din admnistratie, dar si din politica. Cu siguranta, ca orice membru al unei comisii de licitatii stia cine este Bratu si scandalurile in care el a fost implicat. Sa vedem insa de ce a fost acuzat, trimis in judecata si condamnat. La inchisoare de catre judecatori, la fantana cu bani publici de politicieni.

VISPO se adapa in fals de bani din fonduri europene, dar cade in plasa DNA

bratu_vispoProcurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Galati, au dispus, pe 7 ianurie 2013,  trimiterea in judecata a lui Bratu Tudorel, administrator SC SERVICIUL PAZA SI PROTECTIE VISPO SRL Braila, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata; schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor;  inselaciune; participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si delapidare. De asemenea, DNA il trimite in judecata si pe Sandel Poalelungi, sef Departament Paza si Pregatire Profesionala in cadrul SC SPP VISPO SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele: complicitate la infractiunea de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si complicitate la participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, "in cursul anului 2011, inculpatul Bratu Tudorel, in calitate de administrator la SC SERVICIU PAZA SI PROTECTIE VISPO SRL Braila si manager al proiectului „Un viitor pentru fiecare”, al carei beneficiar este firma pe care o administreaza, a prezentat Autoritatii Contractante (Organismul Intermediar Regional POS DRU Regiunea Sud-Est Braila) un document fals (centralizator de plata a subventiilor) pentru a solicita rambursarea sumelor de bani cheltuite in cadrul proiectului. Pentru intocmirea acestui centralizator care contine date nereale, inculpatul Bratu Tudorel, cu ajutorul inculpatului Poalelungi Sandel, sef Departament Paza si Pregatire Profesionala in cadrul firmei beneficiare si formator in cadrul proiectului, a determinat un numar de 28 de cursanti in meseria de agent de paza si protectie sa ateste in fals, din eroare, ca au primit fiecare cate 1.500 lei cu titlu de subventie, desi, in realitate, au primit sume mai mici. Diferenta dintre banii incasati cu titlu de subventie pentru cursanti (proveniti din fonduri europene si din bugetul national) si banii efectiv achitati acestora, adica 19.300 lei, a fost insusita de Bratu Tudorel. Organismul Intermediar Regional POS DRU Regiunea Sud-Est Braila s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 19.300 lei (echivalentul a aproximativ 4.562 euro). in vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului Bratu Tudorel".
Judecatorii l-au condamnat definitiv la inchisoare pe Bratu
Dosarul intocmit de catre procurorii DNA a fost trimis la Judecatoria Braila, unde Bratu a primit o pedeapsa de 3 ani de inchisoare, iar Poalelungi 1 an si 6 luni inchisoare. Cei doi infractori au facut recurs, iar dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Galati. Judecatorii au solutionat dosarul si au dat o sentinta definitiva in urma cu cateva zile, pe 26 martie 2014. Potrivit Hotararii  269 / 2014  din 26.03.2014, Bratu a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru o perioada de incercare de patru ani, iar pe Poalelungi la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare.

Infractor pasionat in continuare de afaceri cu bani publici

In timp ce era judecat pentru fapte de coruptie, Bratu Tudorel se adapa in continuare cu contracte din bani publici, ba se pregatea si pentru altele, la fel de manoase. Surse bine informate au declarat pentru Infobraila ca VISPO va castiga "licitatia" organizata de catre Consiliul Judetean Braila, prin mana neobositului Nicolae Moisiu si a intregii comisii de licitatie, asigurat ca nu se va intampla nimic. Licitatie e un fel de a spune, pentru ca, potrivit Serviciului Electronic de Achizitii Publice, Consiliul Judetean Braila a publicat, pe 13 martie 2014, orele 14,21, anuntul 3061 pentru "servicii de paza, protectie si interventie in caz de necesitate, a bunurilor si valorilor pentru obiectivele din municipiul Braila, apartinand C J B, Centrului Militar Judetean Braila si I S U Braila si pentru obiectivele din perimetrul Aeroportului Ianca".  
Practic, anuntul 3061 era erata anuntului 2523, insa comisia minune gresise. "Prezentul anunt este erata la anunt publicitate numarul 2523 si elimina o eroare materiala. Astfel precizam ca: Documentatia necesara intocmirii ofertei se poate obtine pana la data de 17.03.2014 ora 14 prin e-mail, pe baza de solicitare transmisa la adresa de email nicolae.moisiu@portal-braila.ro. Deschiderea ofertelor se face la sediul Consiliului Judetean Braila, camera 404 in data de 18.03.2014, ora 12,00. Pot asista la sedinta de deschidere reprezentantii imputerniciti ai ofertantilor. in scris Pe plic se va lipi adresa de inaintare Formularul indicat. Adresa depunere oferta: Consiliul Judetean Braila – Registratura Generala Pta. Independentei nr. 1 Braila", se arata in descrierea contractului.

Miza: 300.000 de euro

Nu era prima greseala a comisiei, dar pana la prezentarea ei, sa va spunem care este miza acestui contract. Ei bine, valoarea estimata fara TVA este de 1265880.00 RON , adica aproximativ 300.000 de euro! Sursele noastre spun ca deja se depun eforturi pentru finalizarea contractului, insa membrii comisiei se fac ca ploua la problemele cu legea ale lui Tudorel Bratu. Mai exact, este vorba de doua articole din "Biblia achizitiilor publice" – Ordonanta de Urgenta 24 din 2006, reactualizata. Ei bine, cel putin doua articole din ordonanta arata ca indivizi ca Bratu nu au ce cauta la contractele cu bani publici.

CJ Braila incalca legea daca ii atribuie contractul lui Bratu

Primul articol este 180, al carui text este: "Autoritatea contractanta are obligatia de a exclude din procedura aplicata pentru atribuirea contractului de achizitie publica orice ofertant/candidat despre care are cunostinta ca, in ultimii 5 ani, a fost condamnat prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru participare la activitati ale unei organizatii criminale, pentru coruptie, pentru frauda si/sau pentru spalare de bani".
Al doilea articol, nr. 181, litera d), lamureste clara daca infractorii pot beneficia de contracte pe bani publici: "a fost condamnat, in ultimii trei ani, prin hotarârea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greseli in materie profesionala".
Sa presupunem ca membrii comisiei sunt nauci si nu au auzit de infractorul Tudorel Bratu. Potrivit Serviciului Electronic de Achizitii Publice, contractul nu a fost atribuit si, potrivit legii, nici nu trebuie atribuit unui infractor.
Infobraila este din data de 2 aprilie lider oficial de piata al cotidianelor din Braila. Membrii comisiei nu pot afirma ca nu au citit sau ni li s-a comunicat nici o informatie despre continutul acestui articol. Ca sa previna orice incercare de incalcare a legii, Infobraila va notifica oficial Consiliul Judetean Braila despre o posibila incalcare a legii a comisiei care se ocupa de atribuirea contractului descris mai sus, convinsi fiind ca membrii comisiei vor tine mai mult la capul lor decat la al altora!

Comentarii

comentariu

About the Author