Published On: lun, Apr 28th, 2014

Candidati la europarlamentare despre reportajul televiziunii lui Putin, realizat la Braila

Share This
Tags

Simona Draghincescu (PDL), Cristian Pricop (PNL), Gheorghe Chiru (PNTCD), Marius Terzea (FC) si Florin Dragan (PNR), candidati la alegerile europarlamentare, au exprimat, la solicitarea Infobraila, un punct de vedere referitor la reportajul realizat in judetul Braila de televiziunea publica din Federatia Rusa.

In cadrul emisiunii "Stirea saptamanii", influentul jurnalist Dmitri Kiseliov, considerat a fi propagandistul-sef al regimului Putin, prezinta situatia din tara noastra, in termeni catastrofali: "Una dintre acele tari pentru care statutul de membru al Uniunii Europene a fost de rau augur. Nu a fost de folos nici Romaniei, nici UE".

simona draghincescuSimona Draghincescu, candidatul PDL, considera ca aceasta campanie propagandistica isi propune sa "compromita ideea de capitalism curat si increderea romanilor in Uniunea Europeana". De asemenea, consilierul local apreciaza ca prezentarea ruinelor fostei fabrici de zahar din Ianca tine tot de "propaganda pura", corect fiind sa fie prezentati si "cei care au dus fabrica in faliment, in ultimii 24 de ani".

"De ce nu ii prezinta pe cei care au dus fabrica de zahar in faliment. Noi analizam efectul, nu si cauza. De 24 de ani nu tratam cauza. Tot reportajul este pura propaganda, menita sa denigreze capialismul curat si Uniunea Europeana. Daca localnicul prezentat ca fiind "speriat" crede ce spune, de ce nu vorbeste in fata camerei de filmat? In Ianca, da e un dezastru administrativ si economic, insa trebuie sa vedem cauzele, nu doar sa studiem fenomenul. De fiecare data, in orice situatie, nu am tratat cauza", a declarat Draghincescu.

Liberalul Cristian Pricop a vazut in reportajul difuzat in cadrul emisiunii "Stirea saptamanii" un mesaj propagandistic destinat tarilor din fostul bloc sovietic cu scopul de a descuraja dorinta integrarii in Uniunea Europeana.

"Uniunea Europeana nu ne da bani cu forta, vorbim de capacitatea fiecarei tari de a fructifica instrumentele financiare si legislative pe care le pune UE la dispozitie. Aici aducem in discutie capacitatea diferitelor guverne care s-au succedat de a negocia in interes national si de a implementa directivele europene. Nu ne impiedica nimeni sa accesam fonduri europene pentru reabilitarea fabricilor de zahar, ulei etc., ba chiar exista fonduri alocate acestor sectoare. Noi liberalii ne-am propus pentru mandatul 2014-2019 sa actionam pentru o viziune clara si unitara pentru luarea unor masuri economice concrete, pentru eliminarea birocratiei, pentru prioritizarea fondurilor europene, pentru proiectele industriale care includ productia locala si protejarea capitalului romanesc", a spus Pricop. 

Chiru 11 "Avem si filorusi in judet!". Aceasta este constatarea candidatului taranist, Gheorghe Chiru, care isi exprima convingerea ca "majoritatea va ramane pro Uniunea Europeana". Liderul PNTCD Braila a amintit de un episod din istoria Brailei, si anume de distrugerea Cetatii Braila, in 1829, de catre rusi.

"Fiind partea de est, avem si filorusi. Majoritatea va ramane insa pro Uniunea Europeana. Romania a gustat din beneficiile apartenentei la UE. Putem ramabe indreptati doar catre UE. La varful administratie avem o coruptie generalizata, e vina lor, nu a oamenilor, ca banii nu au ajuns in comunitati. Sa ne aducem aminte ca mergeam doar la Mosova si Sofia inainte, iar acum putem merge oriunde in Europa. Si sa nu uitam ca Braila a fost demolata de rusi in 1829. Cetatea a fost rasa de pe fata pamantului de rusi. Prima masura luata de administratia rusa a fost demolarea Brailei", a conchis Chiru.

Terzea netPresedintele FC Braila, Marius Terzea, crede ca intreg reportajul face parte dintr-o ampla campanie de presa a regimului Putin, strans legata de tensiunile din Ucraina si din Republica Moldova, dar si de pozitia tarii noastre fata de aceste evenimente. Terzea spune ca reportajul televiziunii ruse arata, in mod clar, "disperarea Rusiei lui Putin fata de raspandirea "microbului" pro-european in aceasta parte a continentului".

"Este doar propaganda, nimic altceva. Romanii, si implicit si brailenii, au incredere in Uniunea Europeana si in institutiile sale, este parcursul natural al tarii. Totodata, acest reportaj trebuie sa dea de gandit cetatenilor si sa voteze partide si politicieni cu viziune pro-europeana, nu pe cei care isi doresc o apropiere mai mult decat cea normala fata de Rusia. Romanii nu sunt filo-rusi, oricat ar incerca propaganda lui Putin sa dovedeasca acest fapt. Nu ai cum sa schimbi mentalitati in acest mod, mintind", a mentionat liderul filialei locale a FC.

Florin DraganCandidatul Noii Republici, Florin Dragan, afirma ca "fenomenul euroscepticismului exista, dar este speculat abject de televiziunea rusa".

"In judetele din sud-est exista un euroscepticism. Cu timpul cred eu ca oamenii vor deveni mai increzatori in UE, vor deveni eurorealisti. Uniunea Europeana nu iti aduce bunastare cu forta, trebuie sa iti negociezi pozitia. Eu unu, nu voi profita de nestiinta unor oameni nemultumiti de ce se intampla in Romania, doar pentru a promova un proiect politic", a adaugat Dragan.

Televiziunea Russia 1 a prezentat un reportaj realizat de reporterul Asia Emilianova in judetul Braila, mai precis in orasul Ianca. TV Russia 1 spune ca adevarul despre modul in care romanii privesc Uniunea Europeana se gaseste in localitatile indepartate de capitala.

Emilianova a intrat intr-un magazin din Ianca si a cerut sare, vanzatoarea oferindu-i o punga cu sare din import. Reportajul mentioneaza ca "Romania era candva lider mondial la producerea sarii". Si pentru ca imaginea sa fie completa sunt prezentate imagini de la periferia orasului brailean, mai precis cu fosta fabrica de zahar din localitate, aflata in ruina.

Un localnic intervievat este prezentat ca fiind "speriat" si dezamagit de integrarea in Uniunea Europeana, spunand jurnalistilor de la televiziunea publica din Rusia ca poate vorbi doar atunci cand nu este filmat.

Comentarii

comentariu

About the Author